Как се отразява жегата на бебетата? ебетата и малките деца

...
Как се отразява жегата на бебетата? ебетата и малките деца
Коментари Харесай

Бебето през летните горещини


Как се отразява жегата на бебетата?

ебетата и дребните деца са доста по-чувствителни към температурните промени. Това важи, както за високите, по този начин и за ниските температури. През лятото заплахите пред бебето, от които би трябвало да го предпазим, са: слънчево изгаряне, дехидратация, топлинен удар .

1. Слънчево изгаряне. Бебетата под 6 месечна възраст не би трябвало да се излагат на директна слънчева светлина. Причината е, че кожата им не съдържа задоволително количество меланин (пигментът, който придава по-тъмния цвят на кожата и космите) и надлежно тя не е предпазена от нездравословното влияние на ултравиолетовите лъчи. От друга страна бебешката кожа е доста тънка и нежна и доста по-лесно изгаря спрямо кожата на възрастен.

Препоръчва се и да се заобикалят разходките в часовете с най-силно греене на слънцето. Обикновено това е интервалът сред 12 и 16 часа. Ако излизате в този период, наложително осигурете сянка за бебето, тъй че да не е директно изложено на слънчевите лъчи. Върху кожата се предлага да се нанася слънцезащитен крем с висок фактор – най-малко 30 SPF, даже когато бебето е на сянка.

Използвайте единствено артикули, които са утвърдени за бебешката кожа. Те не съдържат иританти и алергени. Ако детето е по-голямо, наложително използвайте шапка, която хубаво да покрива освен главата, само че и вратлето му.

2. Дехидратация. През лятото се губят повече течности и електролити, основно с потта. Чрез изпотяването организмът се охлажда и поддържа естествената телесна температура. Поради тази причина бебетата и децата би трябвало да одобряват по-голямо количество течности, с цел да се избегне рискът от дехидратация.

Ако бебето е на кърма, не е належащо да му давате в допълнение вода или приспособено мляко. Може да се наложи обаче да го поставяте по-често на гърдата. Така то ще получи нужното количество течности и ще бъде добре хидратирано в горещите дни.

Ако храните бебето с приспособено мляко, може да му давате сред храненията в допълнение по малко преварена вода. Ако бебето се разсъни през нощта може да му дадете още веднъж вода или да му извършите спомагателна порция приспособено мляко.

Ако сте почнали зареждането, тогава изборът на течности, които детето може да получава, е доста по-голям. Може да импровизирате с разнообразни типове фрешове от сезонни плодове.

Свързани публикации.. Кърмене през летните жеги 0 Опасностите на жегите – топлинно безсилие, топлинен удар при детето 0 Дехидратация при детето - какво да вършим? 0

Консумирането на плодове и зеленчуци също оказва помощ за хидратацията. Повечето съдържат огромно количество вода, а също така обезпечават и нужното количество витамини за бързо растящия детски организъм.

3. Претопляне и топлинен удар. Важно е да предпазите бебето от претопляне, към което то е доста склонно. Хомеостазата му и терморегулацията към момента не са задоволително съвършени, заради което то понася по-трудно от възрастните летните горещини. Облеклото би трябвало да е леко, най-добре от един пласт облекла. Препоръчват се естествените материи, като памук. Самите облекла би трябвало да са свободни, да не стягат прекомерно доста тялото и да не прилепват компактно, тъй че кожата да може да „ диша”.

Ако на бебето му е прекомерно горещо през нощта, то може да стартира да рита завивката. В този случай може да го оставите единствено по един пласт тънки дрешки или да го покриете с една тънка памучна покривка, като я обезопасите добре, тъй че да не може да покрие с нея лицето си.

Избягвайте потреблението на вентилатори, които да духат непосредствено към бебето. През деня се пробвайте да поддържате по-ниска температура, като ограничите директната слънчева светлина към стаята.

Когато бебето стане по-голямо, може да вършиме водни бани. Тези закалителни процедури имат доста добър резултат върху организма, като го укрепват и усъвършенстват защитните му механизми по отношение на болестотворните бактерии.3623
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР