Гушкането на новороденото е моментът, в който майката забравя всички

...
Гушкането на новороденото е моментът, в който майката забравя всички
Коментари Харесай

Когато се налага майката и бебето да са разделени


Гушкането на новороденото е моментът, в който майката не помни всички неприятни моменти, болежка, терзания, свързани с бременността и раждането. Всичко се изпарява, тъй като в ръцете си майката държи най-ценното нещо на света - своята рожба.

За жал, някои раждания не протичат толкоз безпроблемно и се постанова майката и бебето да бъдат разграничени. Освен насилствената разлъка не сте могли да изживеете и вълнуващото начало – да видите едно крепко доносено дете, което се оправя съвсем единствено и провокира доста позитивни страсти.

Как да преодолеем тежкото начало?

Не мислете, че всичко е изгубено, макар че не е прелестното начало, за което сте мечтали. Задоволете се с това, което имате, макар че сърцето ви е разрушено от мисълта, че рожбата ви не може да е с вас. Вижте бебето си при първа опция и бъдете до него допустимо най-дълго време. Помолете медицинския личен състав да ви помогне, в случай че имате компликация при напредването. Оставете бебето да усети миризмата на чистите ви ръце. Можете да потъркате с пръсти гърдите си и жлезите по тях, които излъчват аромат, прелъстителен за бебето. А може да изцедите малко мляко, което да му дадете да помирише, макар че то към момента не може да се храни.

Майчина кърма без кърмене. Възможно ли е?

Съвсем скоро медицинският личен състав ще реши да даде малко майчино мляко на дребното. Причината за това е, че кърмата защищава бебето от редица заболявания и затруднения, като в същото време спомага процеса на съзряване на червата. Ако детето не може да преглъща независимо към момента, млякото се вкарва със сонда – мека, тънка пластмасова тръбичка, която се слага през носа или устата и води непосредствено в стомаха.

Свързани публикации.. Кърмене на близнаци 0 Бащата като асистент в кърменето 0

Може да се подтиква устичката на бебето с малко мляко, което единствено ще бъде от изгода. За задачата е значимо да имате кърма, с цел да можете да дадете на детето и то колкото се може по-скоро. А това не всеки път се получава, когато човек е уплашен и обезверен, а и са му лишили това естествено начало на произвеждане на кърма, което се слага с ранното засукване на бебето.

Не губете вяра! Най-силният сигнал за произвеждане на кърма е отделянето на плацентата. По време на бременността хормоните в плацентата са точно тези, които като спирачки попречват образуването на мляко. След раждането в гърдите стартира да се образува мляко. Вярно е, че колкото по-ранни и по-силни сигнали получават гърдите, толкоз по-добре дават отговор те.

Раздялата с бебето постанова да стимулирате гърдите си – изцеждане с помпа и разтривки. Можете да вземете дрешка, която бебето е носило или да гледате негова фотография. Пийте течности, затоплете гърдите преди изцеждането. Масажирайте изначало задачите гърди, разтърсете ги, размачкайте ги леко и ги погладете. Правете това в продължение на няколко минути преди всяко изцеждане.

Така гърдите „ се лъжат “ да изпратят сигнали за произвеждането на хормони и млякото ще пристигна по-рано, от колкото сте очаквали. Ако не се справяте с изцеждането помолете акушерките да ви оказват помощ. Изследванията сочат, че гърдите би трябвало да се изцеждат общо минимум два часа даже и повече, разграничено на 6-8 пъти в денонощието, с цел да се контролира производството на мляко. След като напреднете с изцеждането, попитайте дали някой може да ви покаже по какъв начин да изцеждате и двете гърди по едно и също време. Това ще усили хормоните на кърменето и количеството на млякото, а и ще спестите малко време.

Много дами срещат компликации при изцеждането първоначално, само че са мощно стимулирани, тъй като знаят, че в този миг бебето има най-голяма потребност от майчино мляко.

Някои майки избират изцеждането на ръка, за което се твърди, че е по-щадящо за гърдите. Други се оправят сполучливо с помпа за изцеждане.

След време ще ви разрешат да изваждате бебето от кувьоза и да го слагате на гърдите си, само че първоначално ще би трябвало да се задоволите с това да го гледате по какъв начин спи, оглежда се и си кротува в кувьоза. Помолете лекаря, в случай че е допустимо да ви позволи да държите бебето колкото е допустимо по-дълго, това ще помогне на всички.

В случай, че компликации или дългата разлъка доведат до преустановяване на кърменето, на множеството места бебето ще получи кърма от банка, вероятно ще бъде дохранвано и с приспособено мляко. Въпреки това вие можете да осигурите непосредственост и грижа на детето си. Помолете личния състав да прекарвате повече време с бебето, с цел да можете да започнете лека по лека да го носите в пазвата си.

Може би сте чували за „ кенгуру грижата “ . В бедните страни, където не доближават кувьози и специфични грижи, даже напълно дребните, недоносени деца се поставят в пазвата на майката, сред гърдите. Бебето прекарва там цялото време, дупето се почиства там и му се дава гърда незабавно щом прояви предпочитание за сучене. Попитайте лекаря си за този способ и дали съгласно него това би било от изгода за бебето.4901
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР