Лято е, сезонът на изобилието. Бебетата, които са на възраст

...
Лято е, сезонът на изобилието. Бебетата, които са на възраст
Коментари Харесай

Консервиране на храна за бебето


Лято е, сезонът на изобилието. Бебетата, които са на възраст за зареждане имат опцията да се хранят с прясно приготвени пюрета от сочни плодове и зеленчуци. За жал това обилие трае единствено два, три месеца. Добрата вест е, че има способи, по които да запазим плодове и зеленчуци от градината за по-дълго време.

Въпреки, че сега не е сезонът на спанака някоя баба може да си е засадила и да чака късна годишна продукция. Спанакът е един от първите зеленчуци, който се вкарва. Той е източник на желязо и омега-3 мазнини, струва си да запазите култивиран спанак за дните, в които няма свеж. Започнете като измиете добре листо по листо. Бланширайте във вряща вода за към 2-3 мин. (във водата може да се добави щипка сол).

Свързани публикации.. Основи на зареждането. Първа стъпка 0

Отцедете листата доста хубаво и оставете да се охлади. Съберете в пликове в комфортно за вас количество. Можете да употребявате пликове за кърма или други торбички, които са подобаващи за предпазване при ниска температура. Разбира се спанак можете да сварите, пасирате и пандизите в бурканчета.

Тиквички, моркови, пащърнак . Измийте и почистете добре. Обелете зеленчуците (ако тиквичката е нежна можете да не я белите). Бланширайте във вряща вода за 2-3 мин. по-късно шокирайте в ледена вода за 1мин. Приберете ги в пликове във фризера.

Месо . Ако съумеете да си намерите домашно месо (заешко, пуешко, пилешко, телешко и т.н.) не се колебайте и започвайте работа. Сварете месото, до момента в който омекне и стартира да се отделя от костите. Пасирайте до мечтаната консистенция дружно с част от бульона. По предпочитание можете да добавите зеленчуци, които да се готвят дружно с месото (морков, лук, тиквичка и др.). за Ваше улеснение можете да замразите месото във форми за лед, със подобаващ грамаж.

Напълнете ги и ги покрийте със стреч фолио. Когато стегнат ги преместете в торбички и отбележете датата.

Консервиране на бебешки пюрета в бурканчета . Можете да пандизите в буркан съвсем всяка храна. При вярна обработка тя ще се резервира за дълго време. Има няколко значими стъпки, които би трябвало да се съблюдават:

-

Стерилизирайте бурканите и капачките. Това може да стане в миялна машина на високи градуси или в тенджера с вряща вода за към 10 мин.;
-

Напълнете бурканите като се стараете да не ги препълвате;
-

Затворете ги с капачките като ги стегнете доста добре;
-

Варете бурканите за към 15 мин. Ако варите месо, оставете ги най-малко 20-25 мин.;
-

Обърнете бурканите с капачките надолу и дано престоят по този начин няколко часа;
-

Съхранявайте в хладно помещение.

В буркани можете да съхраните всевъзможни пюрета – сварени моркови, картофи, тиквички, броколи, карфиол, тиква, чушки или миксове. Плодовете като ябълка, круша, слива, праскова можете да запечете във фурна. Често се случва варените плодове да киселеят и да не са с толкоз прелъстителен усет за дребните.

И въпреки всичко най-хубава си остава прясно приготвената храна, само че когато не сме в положение да я приготвим можем да я консервираме.3023
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР