Сънят е една от основните физиологични нужди на човек. Ритъмът

...
Сънят е една от основните физиологични нужди на човек. Ритъмът
Коментари Харесай

Сънят при бебето - какви са нуждите?


Сънят е една от главните физиологични потребности на човек. Ритъмът на сън и бодърстване се контролира главно от промяната на деня с нощта , като е съпроводено с избрани хормонални промени в организма. Новороденото няма построен подобен темп, той стартира да се образува след 6 седмична възраст, а сред 3 и 6 месечна възраст множеството кърмачета към този момент имат построен режим.

До навършване на 2 годишна възраст детето прекарва по-голямата част от времето през денонощието в сън. В интервала на детството този % спада до към 40%. Това демонстрира какъв брой значимо значение има сънят за естественото нервно-психическо развиване на детето.

Сънят минава през разнообразни етапи, които най-общо се разделят на две:
Не-REM (Non-Rapid Eye Movement) или така наречен „ тих”сън. По време на тази фаза на съня мускулите са добре кръвоснабдени, което обезпечава възобновяване на енергийните им ресурси, подкрепя се растежът и се освобождават доста биологично дейни субстанции (хормони), които са значими за метаболизма. REM-сън (Rapid Eye Movement) или така наречен „ активен” сън. През тази фаза мозъкът е деен, детето сънува. Тялото е неподвижно, а сърдечната и дихателната периодичност са неритмични.

Двете етапи настъпват една след друга, като бебето прекарва по към 50% от съня във всяка една от тях, а един цикъл продължава 50 минути. На към 6 месечна възраст делът на REM-съня

се намалява до към 30%.

Сънят в отделнието интервали

0-3 месечна възраст. В този интервал бебето няма построен режим на сън и бодърстване, то спи съвсем непрестанно, като се буди най-вече, с цел да бъде нахранено. Новороденото спи до към 18 часа на денонощие. По време на сън то може да движи ръцете и краката си, да прави разнообразни гримаси, да се усмихва. Когато му се доспи, бебето нормално става неспокойно, плачливо, раздразнително. Ако то се превъзбуди, заспиването е доста по-трудно, а бебето

е доста раздразнително и неспокойно.

За да се построи режим, някои експерти предлагат денем бебето да се оставя на по-шумна конюнктура, а осветлението да не се приглушава. През нощта стаята би трябвало да е спокойна, тиха и затъмнена. Така последователно се построява един пълностоен нощен сън за бебето.

Свързани публикации.. С какво е значим сънят за бебето? 0 Бебето на 8 месеца - сън и интензивност 0 За новороденото и неговия сън 0

4-11 месечна възраст. До към 6-7 месечна възраст нощните хранения нормално са отпаднали при към 70-80% от децата и те спят непробудно. Продължителността на нощния сън е сред 9 и 12 часа, а денем бебето спи от 1 до 4 пъти с обща дълготрайност 2-4 часа. Нуждата от дневен сън понижава с възрастта.

Периодът е основен за образуване на навиците за заспиване. Ако бебето се поставя в леглото преди да е настъпила етапа на свръхвъзбудимост, то е доста по-вероятно да успее да заспи самò, без потребност от наличие на родител. Тези деца по-лесно се успокояват при инцидентните нощни събуждания и заспиват сами.
1-2 годишна възраст. В този интервал детето се нуждае от 11-14 часа сън на денонощие. Дневният сън е събран в една сънливост, която продължава сред 1 до 3 часа. Дневният сън би трябвало да бъде към обяд, а не в следобедните часове, с цел да не се усложни заспиването вечерта. В тази възраст доста постоянно детето мъчно отива към леглото, постоянно се пробужда нощем и може да са налице страхове или нощни кошмари.

Проблемите със съня са присъщи за интервала и се дължат на увеличените обществени контакти, развиване на въображението, страхът от разлъка с родителя, развиване на когнитивните качества и други. Може да помогне основаването на обред за заспиване, който да включва да вземем за пример баня, четене на приказка, завиване с обичаното одеало или обичана играчка. Сънливостта денем и увеличението на дневния сън могат да са индикация, че детето има проблеми с нощния сън. 3610
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР