Развитието на фармацевтичната индустрия предоставя различни форми на прием на

...
Развитието на фармацевтичната индустрия предоставя различни форми на прием на
Коментари Харесай

Коя хормонална терапия е най-подходяща при менопауза?


Развитието на фармацевтичната промишленост дава разнообразни форми на банкет на естрогенови препарати – орални таблетки, трасдермални лепенки, вагинални гелове или пръстени, подкожни апликатори, а също и вътремускулни хранилище форми.

Разнообразието демонстрира, че не съществува единична и стереотипна „ най-добра” алтернатива за хормонална терапия при менопаузални дами . По-скоро демонстрира значимата роля за лекаря, който да съобрази терапия по отношение на хормона и по отношение на самостоятелните потребности на всяка жена.

Въпреки възходящото безпокойствие към евентуалните странични резултати и търсенето на нехормонално лекуване, естрогеновата терапия (с или без прогестин) остава най-ефективното лекуване при менопауза.

Трябва да се знае, въпреки всичко, че хормоналната терапия се употребява за битка против признаците, асоциирани с менопаузата, и не са индицирани за предварителна защита (предотвратяване) на болести.

Коя форма на избера?

Оралните таблетки естрогени се одобряват от организма, като минават през лигавицата на храносмилателната система и доближат до черния дроб. Там огромна част от дейната съставна част се обезврежда.

Освен това метаболизирането на синтетичните естрогени, признати през устата, водят до промени във функционалностите на черния дроб – усилват се липопротеините, холестеролът и триглицеридите в кръвта.

Ефектите от трасдемралните пачове са незначителни по отношение на тези от таблетната форма. Трансдермалните естрогени не въздействат на липидния профил , не усилват интензивността на факторите на съсирването и са със постоянна централизация в кръвта, която не се въздейства от тютюнопушенето както при оралните форми.

Това демонстрира, че при менопаузални дами пушачи по-разумният избор е трансдермалната хормонална терапия, при които рискът от венозна тромбоза е най-малък. В взаимозависимост от производителя лепенката се сменя на всеки 1 или 2 седмици.

Трансдермалната терапия, обаче, е по-скъпа. Затова тя се предлага на тези дами, които ще изпитат най-голяма изгода – тези с риск от венозна тромбоза, дами с малабсорбция (нарушено асимилиране на субстанции от храносмилателната система), при хипертриглицеридемия и при затлъстяване и метаболитен синдром .

Прогестини

Прогестероните като хормонални вещества също имат своето място в хормоналната терапия при менопаузалните дами. Прогестините могат да се употребяват като независима терапия за надзор на менопаузалните признаци, само че най-често са в композиция с естрогенова съставна част.

Приемът единствено на естрогени се асоциира с еднометриална хиперплазия или нараснал риск от карцином на ендометриума , а комбинацията им с прогесинов артикул понижава този риск.

Така нормално на менопаузалните дами се предлага комбинирана хормонална тарапия с естрогенов и прогестинов препарат, в случай че са положени на хистеректомия (отстраняване на матката). Тогава ендометриалната защита от прогестина не е нужна.

Свързани публикации.. Как да предотвратим вагиналната недоразвитост при менопауза? 0 Менопауза - по какъв начин да понижим недоволствата? 0 Гинекологични признаци, почтени за твоето внимание 1

Съществуват два типа комбинирана терапия – циклична и продължителна. Цикличната значи, че има интервал от 5-7 дни, които са свободни от банкет на хормони. При този метод на лекуване успеваемостта на прогестина за защита от матката е най-голяма. Неприятното при този способ

е, че от време на време може да е налично генитално кървене през дните, свободни от терапия.

Алтернатива на цикличното приемане на прогестин при менопауза е продължителната му приложимост. При него не се следи циклично генитално кървене.

Най-модерният метод за хормоналанта терпия сега е слагането на серпантина с левоноргестрел (прогестин), което дълготрайно време и локално да отделя хормона и по този начин да пази маточната лигавица, дружно със редовно циклично приемане на естрогенов препарат. Така се заобикаля и кървенето.

Не би трябвало да се не помни, че терапия може да докара до някои странични резултати като главоболие, болки в гърдите , гадене, отичане на корема, отоци. Затова е значимо първоналачно дозата на хормоналните препарати да се титрира (постепенно да се покачва) до реализиране на резултат от лекуването.

Продължаването на вазо-моторните признаци ( топли талази , изпотяване, сърцебиене) и вагиналата сухота значат, че дозата би трябвало да се усили, а болките в гърдите и изтичнаето на секрет от зърното са сигнал за понижаване на дозата на хормоналния препарат. 4121
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР