Разширението на първокласния път до Калотина ще е готово най-рано

...
Разширението на първокласния път до Калотина ще е готово най-рано
Коментари Харесай

Скоростният път до Калотина ще е готов най-рано през 2021 г.

Разширението на първокласния път до Калотина ще е готово най-рано през 2021 година, в случай че бързо бъдат определени изпълнителите на двете прави от 17 и 15 километра и няма обжалване на публичните поръчки.

Кандидатите да строят двата сектора на скоростния път от Сливница до Калотина са едни и същи – всички огромни български компании в строителния отрасъл и две непознати компании. Общо подадените предложения са по 12 са всеки един от лотовете. Това стана ясно при отварянето на предложенията за правата сред Драгоман и Сливница с дължина от 17 км.

Ден по-рано станаха ясни и офертите за построяването на 15-те километра от граничния пункт " Калотина " до Драгоман.

Първокласният път е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток, е посочено в известието на пътната организация.

През 2010 година министър председателят Бойко Борисов беше заречен правата да е подготвена за 1 май 2012 година и да изпреварим сърбите. С днешна дата автомагистралата от другата страна на границата към този момент е съвсем подготвена, до момента в който в България вместо автомагистрала ще се строи скоростен път.

Офертите

Отворените предложения за избор на реализатор за правенето на механически план и строителство на пътя сред Драгоман и Сливница са 12. Индикативната стойност на правата с дължина 17 км е плана е 117 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането е обезпечено от републиканския бюджет.

Участниците по реда на отварянето на офертите са:

1. ДЗЗД " Виа Милитарис – Хер ", в което вземат участие " Автомагистрали Черно море " АД и " Автомагистрали Хемус " АД

2. " Инжстройинженеринг " ЕООД

3. Консорциум " Страбаг БП " ДЗЗД, в което влизат " Щрабаг " ЕАД и " Страбаг " Сп. з.о.о., Полша

4. " ИСА 2000 " ЕООД

5. " Трейс Груп Холд " АД

6. " ГБС-Инфраструктурно строителство " АД

7. " Хидро-вод строй " ДЗЗД, в което са " Хидрострой " АД и " Водстрой 98 " АД

8. Обединение " Евро Калотина ", в което вземат участие " Джи Пи Груп " АД, " Контратас Иглесиас " АД и " Трансконсулт-22 " ООД

9. Обединение " Геопът Запад ", в което са " Пътстрой-92 " АД и " Геострой " АД

10. ДЗЗД " АПВ Калотина СОП 2 ", в което са " Пътища Пловдив " АД, " Агромах " ЕООД и " Водно строителство " – Благоевград АД

11. Сдружение " Калотина II " ДЗЗД, в което вземат участие " ПСТ Груп " ЕАД и " Аква модул " АД

12. Обединение " Калотина - Храбърско 2017 ", в което влизат " Гранди Лавори Финкосит " СПА и " Х.С.С. " ЕООД

Проектът

Проектът планува уширение на съществуващия път до габарит 27 метра, с което двулентовият първокачествен път ще стане четирилентов. В обособени сектори ще се подобрят геометричните му детайли за постигане на планова скорост от 110 км/ч.

Срокът за осъществяване на обекта е 910 календарни дни.

Във вторник бяха отворени офертите и за сектора от граничния пункт " Калотина " до Драгоман с дължина 15 км. Предложенията бяха от същите претенденти.

Двете публични поръчки за избор на реализатори за модернизацията на 31.5 км от първокласния път до Калотина бяха оповестени през септември 2017 година Срокът за подаване на офертите беше продължен, поради обжалване на процедурите. Общата им индикативна стойност е 258.6 млн. лева Част от средствата са от новия механизъм " Свързана Европа ", а останалата от държавния бюджет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР