Разрастването на епидемията от китайския коронавирус и увеличението на броя

...
Разрастването на епидемията от китайския коронавирус и увеличението на броя
Коментари Харесай

Смъртоносният вирус разболя петрола

Разрастването на епидемията от китайския ковид и нарастването на броя на смъртните случаи обезцени с 20% суровия нефт от началото на януари, когато избухна болестта. И, по оценка на енергийни специалисти, е "подкастрило " с 20% търсенето на горивото в Китай - най-големият вносител на черно злато в света. Вирусът от Ухан се обрисува като най-големият потрес върху нефтените пазари след световната финансова рецесия от 2008-2009-а.

Котировките на петролните договори на американския недопечен нефт вид WTI с доставка през март паднаха под 50 щ. $ за барел на 4 февруари, а на базовия вид "Брент " с доставка през април - под 54 щ. $ за барел. Това събра на изключителна среща във Виена специалисти на ОПЕК и на другите едри производители на суровината отвън картела (общо 23 страни, в това число Русия), които преди три години сплотиха напъните си, с цел да лимитират несъразмерното предложение, наводнило международния пазар на нефт.

Целта на техническите екипи на "ОПЕК+ " е да проучват въздействието на рецесията върху търсенето на черно злато. Което никога не е лесна задача, тъй като всеки ден се оповестява за хиляди нови случаи на изумени от болестта. Двама делегати на съвещанието пък оповестяват и за първите различия сред Москва и Рияд във връзка с налагащите се нови редукции на петролния рандеман. Според тях Саудитска Арабия упорствала за орязване на производството с най-малко 500 хиляди барела дневно, до момента в който Русия, чийто бюджет е по-слабо подвластен от по-ниските петролни котировки, не била съгласна с такива огромни понижения.

Експертите са предложили два модела с разнообразни оценки за въздействието на вируса върху потреблението. Най-песимистичният сюжет планува бързо разпространяване на епидемията за интервал от шест месеца и спад на международното търсене с към 400 хиляди барела дневно, преди пазарът да се възвърне до предкризисните равнища на напредък през второто полугодие. Анализите демонстрират още, че в случай че "ОПЕК+ " продължи да помпа сегашните количества гориво, ще се появи остатък от 600 хиляди барела нефт на ден през първото тримесечие и на 1 млн. барела през второто.

Във Виена технократите изслушаха и мнението на китайския дипломат Ванг Кун. Той, съгласно делегатите, успокоил формалните представители на "ОПЕК+ ", че въздействието на болестта ще е лимитирано и локално. А пред кореспонденти след срещата Кун разяснява, че вирусът несъмнено ще засегне търсенето на черно злато, само че помоли резултатът да не се преекспонира.

Оценката на бизнеса е по-различна. "Бритиш петролиъм " предвижда стесняване на международното ползване с 300 до 500 хиляди барела дневно през 2020-а. А най-мрачният сюжет на S&P Global Platts е за редукция на търсенето с към 1 млн. барела дневно, което ще смъкна растежа на годишното ползване до 320 хиляди барела на ден - най-слабата стойност от финансовата рецесия през 2008-2009-а.

Каре: "Ситигруп " направи съществени редукции на прогнозите си за петролните котировки за първите три тримесечия на 2020-а.

Банкерите смъкнаха от 69 на 54 щ. $ за барел упованията си за придвижването на цените на черното злато от вид "Брент " в интервала януари-март, и от 65 на 50 щ. $ за барел оценките за суровината от американския вид WTI. Преоценката за второто тримесечие за вид "Брент " е от 68 на 50 щ. $ за барел, а за летните месеци сред юли и септември - от 63 на 53 $ за барел. Редукциите за тези два тримесечни интервала се основават на допускането, че вирусът ще окаже по-продължително и по-дълбоко въздействие върху стопанството, в сравнение с се предполагаше в началото. Банковите анализатори считат, че котировките на международната базова петролна марка - вид "Брент ", могат да паднат даже до 47 щ. $ за барел и това би била най-слабата им стойност от две и половини години насам. За четвъртото тримесечие "Ситигруп " увеличи предвижданията си от 57 на 58 щ. $ за барел.

Банката оряза и прогнозата си за цените на медта от 6 хиляди на 5 хиляди щ. $ на звук за първото тримесечие, на желязна руда - от 80 на 75 $ за звук и за въглищата за произвеждане на кокс - от 170 на 150 $ на звук.

Междувременно, откакто котировките на петролните договори вид WTI с доставка през март слязоха до 49.44 щ. $ за барел на 4 февруари след новината, че складовите ресурси на Съединени американски щати от тази суровина са скочили с 4.18 млн. барела през предходната седмица, последва сериозен поврат. Окуражени от огромните кешови инжекции на Пекин в поддръжка на локалното стопанство и в очакване на нови парични тласъци от огромните централни банки, играчите започнаха да купуват черно злато и покачиха цените на WTI над 51 щ. $ за барел.

Петролът вид "Брент " с доставка през април се обезцени до 53.79 $ за барел, а на 6 февруари се възвърне до 55.50 $ за барел.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР