Разработван през последните 5 години, Израел най-накрая представи най-новата си

...
Разработван през последните 5 години, Израел най-накрая представи най-новата си
Коментари Харесай

Израел представи „Merkava“ – танк с изкуствен интелект от следващо поколение

Разработван през последните 5 години, Израел най-сетне показа най-новата си итерация на извънредно сполучливия вид на танк " Merkava ", подпомаган от изкуствен интелект

Емил Василев преди 29 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 13:57 | 19.09.2023

Ето по какъв начин сателитното забавяне от 30 секунди позлати хакерите. Има и българско присъединяване (видео)

ТелефониСветослав Димитров - 13:50 | 13.09.2023

Кога да изключите телефона си от контакта: „ златният стандарт “ при зареждането

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 10:42 | 20.09.2023

Блогър откри тайвански чип на Realtek в съветски екран със 140 локализационни точки

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Израелските отбранителни сили (IDF) показаха най-новия си вид от последващо потомство на своя достоен главен военен танк (MBT) „ Merkava “.

Наречен „ Barak “ (което значи мълния) или „ Merkava IV “, този танк от пето потомство разчита на изкуствен интелект (ИИ), с цел да бъде още по-смъртоносен. Новият танк е особено създаден, с цел да може бързо да се насочва към цели и да поразява вражеските сили, преди те да съумеят да нанесат удар.

Нов и усъвършенстван

Разработен през последните 5 години взаимно от Министерството на защитата на Израел и IDF, Йерусалим разгласи, че този танк е от решаващо значение за бъдещето на нацията. Подобренията по отношение на по-ранните разновидности включват най-новите технологии, като датчици, изкуствен интелект, мрежи и системи за дейна отбрана, вместо да се разчита на градивни достижения.

401-ва бригада, подчинена на Южното командване на Израел е една от трите организации, които ще получат танка. Очаква се „ Barak “ да размени всички съществуващи танкове „ Merkava 4 “ в 401-ва бригада до края на 2025 година. „ Barak “ ще получи и шлемът за ръководство „ IronVision “, който към този момент се внедрява дружно с „ Barak “. Тя ще бъде интегрирана със датчици на външната част на танка, с цел да даде на командира периферно зрение, сходно на това на водач на изтребител, позволявайки му да „ вижда “ отвън танка посредством камери и датчици.

„ Barak “ е оборудван и със сензорни екрани и магазин за оперативни приложения, които подкрепят екипажа при осъществяване на задачите. Освен това той може да предава разследваща информация в действително време сред разнообразни военни подразделения.

Израел стартира планирането на новия танк през 2015 година, с цел да отговори на зараждащите оперативни условия. По това време израелските танкове се употребяват главно в Газа, изключително в градски условия, против нетрадиционни закани, като да вземем за пример бойци, оборудвани с гранатомети (RPG). Проектът на танка е финализиран през 2016 година, а процесът на разработка стартира през 2018 година. Сега танкът е подготвен за внедряване след осъществяване на софтуерни тествания през 2020 и 2021 година.

Очаквайте го напълно скоро

Министерството не даде детайлности за броя на поръчаните единици, периодите за внедряване или цената им. Те обаче загатнаха, че цената е сравнима с тази на Merkava 4M (около 3,5 милиона долара). Производството на новия танк стартира предишния месец. Неотдавна рота в 52-ри батальон на IDF получи първия си „ Barak “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР