Разбита е международна мрежа за измами с криптовалута, действаща от

...
Разбита е международна мрежа за измами с криптовалута, действаща от
Коментари Харесай

Разбиха още една международна мрежа за измами с криптовалута

Разбита е интернационална мрежа за измами с криптовалута, настояща от България, Кипър и Сърбия.

За това осведоми Софийска градска прокуратура (СГП), която взаимно с Главна дирекция " Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи са разследвали проведената незаконна група при осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Федерална Република Германия.

СГП е провела акцията в съгласуваност с Евроджъст и Европол, от която открива, че криптомрежата е работила професионално и посредством основаването на прът центрове са излъгани голям брой жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за минимум десетки милиони евро.

Операцията се е провела в Германия, България, Кипър и Сърбия, при която са разпознати общо над 250 работни места. Претърсени са 4 прът центъра и 18 други обекта, конфискувани са над 150 компютъра, 3 автомобила, голям брой носители на данни, над 1 милион щатски $ в криптовалути и 50 хиляди евро в кеш. Обезпечени са и два първокласни жилището. Разпитани са над 250 лица, като са арестувани 14 души в Сърбия и един в Германия.

Офис на комерсиално сдружение в България е претърсено на 11 януари и са открити 50 работни места, тествани са също офис на счетоводна компания, 2 домашни адреса, два автомобила и е осъществен обиск на едно лице. Иззети са документи, мобилен телефон, компютърни осведомителни данни и други 42 лица, от които шестима чужденци са разпитани от българските управляващи. Извършва се приобщаване на счетоводни документи и се чака да бъдат разпитани още над 50 очевидци. При акциите в България, Кипър и Сърбия са взели участие 33 немски служители на реда.

По време на акцията са открити огромни финансови транзакции, като мрежата е привличала вложители онлайн и постоянно се е свързвала с жертвите по телефона на британски и немски език. Практиката била да ги примами да създадат дребни вложения и след първичните облаги, жертвите са вложили повече пари, които след това губели.

За да управлява схемата, групата е управлявала прът центровете от Сърбия и е употребила софтуерна конструкция от България. У нас е записана и се обитава компания, която софтуерно програмира и управлява онлайн платформи, посредством които се прави лъжливата активност. Счита се, че базата за изпиране на нелегално добитите пари е била в Кипър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР