Разбира се, не пожелаваме нито на вас, нито на нас

...
Разбира се, не пожелаваме нито на вас, нито на нас
Коментари Харесай

Как да оцелеете при ядрена атака

Разбира се, не пожелаваме нито на вас, нито на нас самите да ни се наложи да прилагаме тези ограничения. Покрай мъчително обтегнатите връзки сред Северна и Южна Корея, в които са намесени още Русия, Съединени американски щати и Китай, както новата студена война сред Москва и Вашингтон, напрежението сред арабските страни и Израел и опасността на световния тероризъм, страховете от нуклеарен спор излязоха на напред във времето.

Опасност за България надали има, само че постоянно е по-добре да сме готови, в сравнение с да оставим събитията да ни изненадат.

Южна Корея заплаши с ответен удар, свика незабавно Съвета за сигурност

Около 100 ранени при нови конфликти в Йерусалим

Две огромни нуклеарни сили са на ръба на война

Медведев: Съединени американски щати ни разгласи комерсиална война, статуквото победи Тръмп

Един от вероятните сюжети включва терористична офанзива със доста по-малко като мощ "мръсно " нуклеарно оръжие – задоволително разрушително, само че доста по-безобидно даже от архаичните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.

Най-лошото е, че при нуклеарна офанзива няма по какъв начин да се отървете безусловно невредими. Разрушителността на гърмежа е едвам първият проблем – надалеч по-опасно е радиационното заразяване, което поразява непосредствено водата, храната, както и всяко човешко тяло, влезнало в обсега му.

Но дано предположим, че разиграваме неприятния сюжет и покрай вас се е случила нуклеарна детонация със мощ, близка до тези 10 килотона на бомбата, хвърлена над Хирошима. Първото чувство ще бъде за цялостен безпорядък, зашеметяване, най-вероятно – загуба на схващане. Това е ударната вълна, връхлетяла ненадейно. Ако след нея въпреки всичко дойдете в схващане и можете да се огледате, то сте щастливци. Това е сигурен знак, че се намирате на най-малко 2 км (или повече) от мястото на детонацията – останалите няколко хиляди души, намирали се на километър или по-малко оттова, сигурно към този момент не са сред живите.

В взаимозависимост от това какъв брой надалеч от гърмежа сте се намирали, върху постройките към вас ще забележите друга степен на опустошение. Намиращите се на 2 км от детонацията ще бъдат наранени мощно, а по-далечните ще бъдат просто със счупени стъкла и избити прозорци.

Не забравяйте да бъдете положителни самаряни – огледайте се за деца, дами или възрастни хора, които имат потребност от помощ.

Не губете време – значимото е допустимо най-скоростно да се скриете. Първите 15 минути след толкоз огромна детонация са от изключително значение. През това време огромна част от мощно радиоактивните фини прахови частици към момента се носят във въздуха. Моментът, в който стартират да се наслояват по земята е и този, в който в действителност стартира радиоактивното замърсяване.

Най-добри са места без прозорци и с дебели стени от камък или бетон. С други думи – високите етажи на офис постройките са неприятна концепция, само че пък гаражите под тях са добра. В България има стотици бомбени убежища, огромна част от които са построени по време на Студената война съответно за да спасят огромна част от популацията при нуклеарна офанзива. Лошото е, че голямата част от тях (разположени на основни места в жилищните квартали, постоянно до паркинги и под огромни блокове) не се поддържат от години. В столицата има и 9 галерийни скривалища, които могат да съберат повече хора – при тях поддръжката е на по-високо равнище и се реализира на месечна и годишна база. Министерство на вътрешните работи и армията имат създадена система по осведомление на жителите за скривалищата и проведеното им съпровождане до там.

В най-лошия случай обаче действате сами и би трябвало да действате бързо. Ако към този момент сте разкрили гараж или подземие, в което да се скриете, е хубаво да потърсите течаща вода. Или каквато и да било вода, която е надалеч от радиоактивните боклуци на улицата. Ако се окаже, че наоколо има течаща чиста вода, хвърлете надалеч облеклата си и се измийте добре, изключително косата.

Време е да почакате. Още след първия час на детонацията радиационната заплаха ще падне внезапно. А в случай че сте живи след 24 часа, ситуацията извън ще бъде 80% по-малко рисково за здравето, в сравнение с в минутите след детонацията. До този миг би трябвало подготвени елементи на Министерство на вътрешните работи и военните към този момент да са почнали почистване на отпадъците и евакуация на популацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР