Ръстът на минималната работна заплата от началото на годината доведе

...
Ръстът на минималната работна заплата от началото на годината доведе
Коментари Харесай

МБАЛ Димитровград иска от общината 150 хил. лв. за заплати

Ръстът на минималната работна заплата от началото на годината докара общинската МБАЛ „ Св. Екатерина “ в Димитровград до неуместна обстановка. Основната заплата на най-ниската категория личен състав „ санитар ” с оказа по-ниска от тази  на здравна сестра с 20 лева и със 110 лева от тази на доктор без компетентност. Това постанова нарастване на главните заплати на целия личен състав. Необходимите средства за това нарастване в това число наложителните осигурителни вноски възлизат на близо 20 000 лева месечно. Това излиза наяве от докладна  до ОбС- Димитровград, в която се желае болничното заведение да получи финансова поддръжка от 150 000 лева, осведоми Marica.bg.

Освен увеличените разноски за хонорари, в сдружението са обезпокоени и от продължаващите икономическа и политическа рецесии и динамичността на цените в посока нарастване. Всичко това носи неустановеност в прогнозирането на разноските за прехрана и придвижването на паричните потоци на сдружението.

През миналата 2022 година болничното заведение е разплатила 1 207 000 лева настоящи и остарели отговорности към снабдители на медикаменти, консумативи, отопление, ток, вода и други, или приблизително месечно към 100 000 лева През 2023 година предстоящите ежемесечни заплащания на настоящи отговорности са в размер на не по-малко от 80 000 лева Извън тази сума остават ежемесечните заплащания по обслужването на банковия заем, чиито месечни вноски са приблизително 12 000 лева

Здравната каса няма признат бюджет за 2023 година и когато въпреки всичко бъде признат, той ще бъде строго лимитиран, като междинната стойност на една клинична пътека за МБАЛ „ Света Екатерина ” се чака да бъде 858 лева, което е извънредно незадоволително да обезпечи финансово здравната активност на сдружението.

Исканата поддръжка от 150 000 лева.  ще е от бюджета на Общината за тази година, който следва да бъде признат.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР