Ранните симптоми на болестта на Алхаймер включват проблеми със запомнянето,

...
Ранните симптоми на болестта на Алхаймер включват проблеми със запомнянето,
Коментари Харесай

Болест на Алцхаймер – този симптом с очите издава, че сте в риск

Ранните признаци на заболяването на Алхаймер включват проблеми със запомнянето, концентрацията или компликации при вземането на решения, които засягат ежедневните действия. Това дегенеративно заболяване може съществено да наруши живота на човек, застрашавайки неговата самостоятелност.

Според нови изследвания признак с очите може да алармира за началото на болестта. Образуването на амилоидна плака в началото може да засегне ретината.

Амилоидната плака съставлява токсични протеинови отлагания, локализирани сред мозъчните кафези. Тя е един от отличителните белези на заболяването на Алцхаймер. На фона на напъните на лекарите за намиране на лек за това заболяване фокусът им е напълно върху предотвратяването на образуването на амилоиди.

Проучване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего демонстрира, че амилоидните отлагания могат да се образуват в ретината на пациенти с диагноза Алцхаймер.

Те съпоставят резултатите от ретиналните и мозъчните амилоидни проби при разнообразни пациенти.

Учените стигат до извода, че съществуването на ретинални петна в очите корелира с високите равнища на церебрален амилоид, отговорен за заболяването на Алцхаймер.

Според тях тази констатация би трябвало да се употребява като биомаркер за идентифициране на риска от деменция в ранен етап.
Старшият създател на проучването споделя, че резултатите са обнадеждаващи, защото допускат, че началото, разпространяването и морфологията на заболяването на Алцхаймер могат да бъдат избрани, като се употребява образна диагностика на ретината, а не комплицирани и скъпи проучвания на мозъка посредством скенер.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор и да се употребява за слагане на диагноза или назначение на лекуване!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР