Ръководството на Военновъздушните сили публикува изненадваща политическа декларация, в което

...
Ръководството на Военновъздушните сили публикува изненадваща политическа декларация, в което
Коментари Харесай

ВВС се приземи в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Ръководството на Военновъздушните сили разгласява изненадваща политическа декларация, в което насочва остри упреци против някогашния длъжностен министър на защитата проф. Тодор Тагарев поради негови изявления пред медиите.

В отвореното писмо се твърди, че е предизвикано от " голям брой телевизионни изявленията от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изявления уронват престижа на българската бойна авиация, и вкарват в подвеждане българското общество във връзка с нуждата от поддържане на качествата на Военновъздушни сили за обезпечаване на националната сигурност ", само че съответният получател е Тагарев.

От Военновъздушни сили са се обидили на военния специалист поради това, че " си разреши да окачестви неуморните старания на целия персонален състав на авиобаза Граф Игнатиево по обезпечаване защитата на българското небе, като единствена опция за обезпечаване на работа на избран кръг от хора, свързани с употребата на аероплан МиГ-29 ".

Тагарев в действителност разкритикува президента Румен Радев, който до 2016 година беше командира на Военновъздушни сили, за това, че не е направил нищо, с цел да се потърси различно решение за поддръжка на изтребителите отвън Русия, и че в базата " Граф Игнатиево " работят към 1000 души, които скоро няма да имат какво да експлоатират, тъй като ресурсът на МиГ-29 ще завърши най-късно до края на 2023.

" Ние сме на бойният си пост, не тъй като сме част от облагодетелствана група от хора, а тъй като изпълняваме Конституцията и законите на страната ", се споделя в известието на Военновъздушни сили. " Ние ясно осъзнаваме комплицираната военно-политическа и икономическа конюнктура в света и района, и произлизащите от нея компликации за обезпечаване на летателната валидност на МиГ-29. Поради тази причина поставяме големи старания в търсенето на решения, които да обезпечат благоприятни условия българското небе да бъде охранявано от български летци ".

Държави като и, които също разполагат със остарялата руска техника за Военновъздушни сили, обаче избират да дават безплатно своите бойни самолети на Украйна.

Русия и Беларус, които биха могли да ремонтират МиГ-29, са изключени поради военната инвазия в Украйна. Въпреки това Министерството на защитата откри процедура за пазаруване на против 22 млн. лева

В позицията на Военновъздушни сили се декларира, че " летим и обслужваме този вид самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004 - програмата за преструктуриране на армията, която беше призната като част от подготовката на България за участие в НАТО.

В същото време - управлението на Военновъздушните сили употребява писмото си, с цел да окачестви като " притеснителни " " политическите изявления и мнения " в интерес на даването на българските МиГ-29 на Украйна в подмяна на приемане на осъвременена техника от сътрудниците в НАТО.

Според Военновъздушни сили, това е " освобождение от наличната авиационна техника в интерес на други страни без оглед на националните загуби и не оферират съответна визия за подмяна на същата, тъй че страната ни да подсигурява личния си въздушен суверенитет ".

Тезата, че без МиГ-29 армията не може да подсигурява въздушния суверенитет на страната - без значение от опциите за взаимни патрули с страните от НАТО - беше една от главните позиции на Румен Радев при оставката му от Военновъздушни сили и кандидатирането му за президент през 2016.

" Като български военнослужещи, след сходни изказвания, не можем безучастно да гледаме по какъв начин господин Тодор Тагарев явно подценява националните ни цели и се пробва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в осъществяването на главните национални и съюзнически задължения. Зад от време на време повтаряни изречения „ Ние сме член на НАТО и Европейски Съюз и това допуска, че споделяме едни и същи полезности “ той се пробва да отклони общественото внимание от сериозния проблем, който би зародил при прибързано събаряне от въоръжение на наличната бойна техника ", се споделя още в писмото на Военновъздушните сили.

" Опасно е, когато хора с упоритости, само че без задължения и отговорности към защитата на България заплашват с изказванията си нашата сигурност ", афишират още от Военновъздушни сили, като визират Тодор Тагарев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР