Ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦБелене

...
Ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦБелене
Коментари Харесай

БАН ще поиска разрешение да публикува доклада си за "Белене"

Ръководителят на работната група от Българска академия на науките, изготвила отчета за АЕЦ " Белене " по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще изпрати до края на деня писмо до държавната компания с искане да се позволи публикуването на резултатите от отчета.

Това разгласи самият проф. Александър Тасев на конференция, представен от организация " Фокус ".

" Надявам се, че в идващите няколко дни ще бъде рационално признато нашето искане и ще можем да качим на уеб страницата на Българска академия на науките нашите подробни резултати ", разяснява той.

Изявлението идва откакто по-рано през днешния ден уеб сайтът " Биволъ " разгласи, че междинният отчет на Българска академия на науките, изпратен до поръчителя БЕХ през септември, " разиграва " 90 разнообразни сюжета за плана и нито един от тях не демонстрира жизненост на плана. Междувременно обаче консуматори под имената beh и MEET (предишно име на Министерството на енергетиката - бел. ред.) нанасят редакции на отчета. В резултат на това изводите от междинния отчет, съгласно обявата, че планът няма метод да има икономическа или финансова целенасоченост, стават с позитивен резултат. Това обаче няма по какъв начин да се откри без съпоставяне на двата текста, нито един от които не е оповестен публично.

Проф. Тасев изяснява, че са се получили 90 комбинации от всички фактори за един единствен сюжет. " При нито един от разновидностите на тази композиция нямаше по какъв начин и не може да бъде витален планът. Записано е, че при смяна на параметрите, планът може да бъде витален ", добави Александър Тасев.

В края на септември " Капитал " разгласява информация, основана на въпросния промеждутъчен отчет, съгласно който учените заключават, че планът е жизнерадостен. Два месеца по-късно при формалното показване на плана пред медиите беше посочено, че той е жизнерадостен при избрани условия. За тях четете тук.

" Бяха отработени и останалите разновидности, с целия диапазон до оптимистичния вид, до който може да се стигне. Междувременно излязоха параметрите на една контрактувана договорка, при която при проиграването, с най-тежки разновидности на капиталов разход, се оказа, че при умерени и високи цени всички сюжети са витални ", споделя през днешния ден Тасев.

" В момента, в който се позволи публикуването на материалите, ще отпаднат доста от въпросите. Ще ни бъде доста по-лесно да отговорим на всичко това, което тормози обществеността или което тя не схваща ", споделя още шефът на Института за стопански проучвания Александър Тасев.

Не споделяме стройте АЕЦ " Белене ", а споделяме, че има опция за това при реализиране на избрани параметри, добавя той.

Уверява, че " това, което екипът на Българска академия на науките, съобщи на 15 септември като промеждутъчен отчет за АЕЦ " Белене ", е включено като резултати и в даденото на 14 ноември ".

" Явно незнанието и неналичието на взор върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са реализирани ", разяснява проф. Тасев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (181)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР