Ръководителят на нелегалната руска наемническа армия Вагнер Евгений Пригожин е

...
Ръководителят на нелегалната руска наемническа армия Вагнер Евгений Пригожин е
Коментари Харесай

FT: Шефът на Вагнер е избегнал проверка за пране на пари в Лондон с разписка за битова сметка на майка си

Ръководителят на незаконната съветска наемническа войска " Вагнер " Евгений Пригожин е съумял да си наеме адвокатска компания в Лондон през 2021 година, заобикаляйки всевъзможни предварителни инспекции за пране на пари, като е дал записка за платена сметка за газ на името на 81-годишната си майка.

Това демонстрира следствие на Financial Times, които разкриват неуместното заобикаляне на формалните английски наказания от страна на съветски олигарси, директно свързани с Путин.

FT са се добрали до изтекли мейли, които демонстрират, че през 2021 година лондонската адвокатска фирма Discreet Law е приела Евгений Пригожин за собствен клиент и е изискала документи за идентичност за инспекция за възможни финансови нарушавания.

По това време Пригожин към този момент под всички вероятни западни санкционни ограничения - в Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия - и е в листата на ФБР за най-издирваните интернационалните нарушители.

В отговор на запитването от Discreet Law, съветските юристи на шефа на военната формация са изпратили копие от неговия паспорт и квитанция за битова сметка за газ на името на майка му Виолета Пригожина на адрес в Санкт Петербург.

По това време Пригожина е на 81-годишна възраст, а юристите от Русия показват, че тя живее на непрекъснатия адрес на сина си и заплаща сметките.

От Discreet Law дават отговор: " Доволни сме от документите ". Цялата процедура е поради желанието на Пригожин да съди английския публицист Елиът Хигинс (Bellingcat) за " клюка, откакто той разкри връзките му с " Вагнер " още преди години - факт, който самият началник на наемническата войска към този момент самичък обявява обществено.

През 2022 година Виолета Пригожина също беше сложена под наказания, само че от Европейски Съюз. Месец след съветската военна инвазия в Украйна Discreet Law са подали заявление, че повече няма да го съставляват.

Неадекватната инспекция за пране на пари се дължи на " малка врата " в английските регулации на адвокатската специалност, които разрешават на юридическите компании известна независимост на преценка доколко да задълбочават инспекциите си на самостоятелни клиенти съгласно риска.

От компанията са отказали да отговорят на запитванията на FT дали са подхванали други ограничения за засичане на възможни финансови закононарушения от Пригожин, преди да го поемат като клиент - и на какво съображение са сметнали разписката на името на майка му за надеждно доказателство, че той не пере пари.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР