Ръководителите на киевския режим панически пресмятат човешките загуби - милиони

...
Ръководителите на киевския режим панически пресмятат човешките загуби - милиони
Коментари Харесай

Киевският режим вече остана без бъдеще

Ръководителите на киевския режим под паника пресмятат човешките загуби - милиони хора са напуснали страната. Но в действителност емиграцията (и даже военните загуби) са единствено върхът на айсберга, дребна част от злополуката, която се разиграва през днешния ден в Украйна. Това, което остане от Украйна след СВО, в никакъв случай няма да наподобява на някогашната Украинска ССР.

Минус 5,5 милиона души - толкоз е намаляло трудоспособното население на Украйна досега. Такива числа изрази националният народен представител на Украйна Нина Южанина базирайки се на проучване на Международната организация на труда (МОТ).

Няма кой да работи

Изразява - т.е. удостоверява и не оспорва. От тях 1 милион са мобилизирани (ВСУ, милиции, териториална отбрана), т.е. краткотрайно изгубени за стопанската система. Извън Украйна - 3,2 милиона дами в трудоспособна възраст. Други 1,3 милиона боеспособни украинци се намират на територии, които Украйна не управлява.

Тук има неясноти. Кое не е следено - от 2014 или от 2022? Добре, дано са 5,5 млн. Дори МОТ да включва Крим и териториите, където през 2014 година бяха провъзгласени националните републики, това не омаловажава доста резултата. Южанина незабавно съпоставя това със загубите на Германия през Втората международна война (4,7 милиона души - 16% от трудоспособните германци). За Украйна 5,5 милиона е съвсем два пъти повече (-30%).

Може ли да се добави още нещо към това? Със сигурност. Първо, освен дамите, само че и мъжете в чужбина. Достоверно се знае за 10 хиляди дезертьори. Други 432 хиляди мъже на възраст 18-60 години са пресекли полско-украинската граница от 24 февруари до 7 юни предходната година. Като вземем поради данните на украинската страна за сенчестия оборот на военните служби (около 1 милиард $ от началото на СВО), тук умерено можем да прибавим най-малко още 100 000 души. Освен това Украйна има граница освен с Полша. Като цяло към данните на МОТ могат да се прибавят още 500-700 хиляди.

Накрая МОТ и Южанина не помниха за двата милиона, които отпътуваха за Русия. Сред тях половината са трудоспособни.

Какво става с стопанската система?

При подобен спад на работната силакрахът на стопанската система е неминуем. Според прогнозата на Европейски Съюз (а я считат за положителна) през 2022 година Брутният вътрешен продукт на Украйна е намалял с 29%. Прогнозата за 2023 година е напредък на равнище от 0,6%. Всъщност това значи „ както през 2022 година, само че с 0,6% по-добре “.

Ще има ли в действителност напредък? Просто зависи от самия Европейски Съюз. Селското стопанство дава на Украйна повече от половината от приходите от експорт. Междувременно износът на зърно към петте гранични страни (България, Словакия, Унгария, Полша и Румъния) към този момент е неразрешен на равнище Европейски Съюз. А еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски предвижда удължаването му след 5 юни

От своя страна Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда понижаване на реколтата от пшеница в Украйна с 21%, което ще докара до понижаване на износа (-5 милиона тона). На алено са прогнозите за други зърнени култури (царевица, ечемик).

Проблемите на агропромишления комплекс на Украйна са свързани с празните пристанища: няма евтина логистика за импорт на торове и гориво, няма постоянен канал за експорт. Но откакто спорът завърши, пристанищата бързо ще възобновят работата си. Въпреки че културите скоро няма да се върнат на равнището от 2020-2021 година: загуба на земеделска земя, нуждата от разминиране.

Агропромишленият комплекс освен носи доходи, само че и влачи стопанската система върху себе си. Ако Брутният вътрешен продукт на Украйна падна с 29%, то индустриалното произвеждане - с съвсем 37%. Освен това основните промишлености за Украйна пострадаха най-вече: металургията (-62,5%), рудодобивът (-61,7%), химическата индустрия (-62%), машиностроенето (-43%).

През 2023 година спадът се забави до 32% (януари) и 26% (февруари). И от март статистиката може даже да стартира да „ напредък “ заради резултата на ниската база: през първите месеци на СВО спадът в промишленото произвеждане надвиши 50%. От друга страна, пулсът на промишлеността е мощно подвластен от делата в енергетиката.

Няма задоволително електричество за всички

В енергетиката ситуацията не е по-добро. Първо, спиранията на тока, за които украинците към този момент са почнали да не помнят, може да се върнат в Украйна през лятото. Енергийната система би трябвало да бъде готова за новата зима, което значи, че реакторите би трябвало да бъдат спрени за планови поправки.

Алтернатива на спиранията е вносът. В същото време през днешния ден Украйна продава електрическа енергия на своите съседи за 110–140 евро/мв (вътрешните украински цени са към 80 евро). Тоест или ще би трябвало да вдигне цените, или да понесе загуби.

В същото време властитесе облизват на прекъсването на атомните електроцентрали в Германия, тъй като това усилва търсенето на сила в Европейски Съюз. За тази цел през май даже стартираха износа на сила от Хмелницката АЕЦ към полския Жешов. И те ще прокарат сходна линия от АЕЦ “Ровно ” до Хелм. Това значи, че повода за прекъсването може да бъде и желанието да се печелят пари от износа, което свежда Украйна до равнището на „ евробатерия “.

В същото време преразглеждането на мощностите просто не способства за износа. Най-сериозни загуби на енергийната система са Запорожката АЕЦ и различната енергетика. “Енергоатом ” прави оценка загубите от загубата на надзор върху АЕЦ на 48 милиарда гривни годишно (1,3 милиарда долара). Инсталираните ВЕИ мощности към края на 2021 година са 9,7 гигавата. Почти половината (помислете - друга ЗАЕЦ) или остана на територията, неконтролирана от Украйна, или не работи заради военните дейности. С други думи, няма задоволително мощ за всички искащи. Ако експортират, тогава ще би трябвало да не помнят за възобновяване на промишлеността и още веднъж да свикнат с графиците за прекъсване.

Прекрасното е надалеч

Вече съвсем 10 години Украйна живее в медийната действителност на прелестно бъдеще, за настъпването на което не е належащо нищо: да се реализира а, б, в...

„ Нашите момчета ще се върнат от фронта “, „ Ще ни дадат “Джавелин ” “, „ Ех, единствено танкове “ - това е във военната повърхност. „ Да подпишем Асоциацията с Европейски Съюз “, „ Ше реализираме безвизов режим “, „ Още малко, към този момент имаме статут на претендент за участие в Европейски Съюз “, това е във връзка с Европа. Същите точки могат да бъдат въведени безусловно във всяка посока: индустрия, агропромишлен комплекс, просвета и обучение.

Днес главният обект на очакванията на киевския режим е пролетното нахлуване, което последователно минава в лятно. Но както и да свърши, във всеки случай няма да върне Украйна на киевския режим, за което той изпраща съгражданите си на гибел - от дълго време я няма. Киев чака да покрие загубите си с конфискация на съветски активи - още една стръв от красивото на следващия ден.

МОТ и Южанина не помниха още нещо. Тези работоспособни украинци, които отпътуват за Европейски Съюз и Русия, не отпътуват сами. Водят децата си със себе си. А без деца освен че няма бъдеще, само че се губи и последният смисъл на клането, което Киев не желае да спре.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР