Най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам връхлетя Земята.Като следствие

...
Най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам връхлетя Земята.Като следствие
Коментари Харесай

Отчетена е най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам

Най-мощната геомагнитна стихия от 21 години насам връхлетя Земята.

Като разследване от това милиони хора в Северното полукълбо станаха очевидци на красиво северно зарево, което бе следено в доста по-южни ширини от нормалното. Гледката бе забелязана от поданици на Централна и Западна Европа, в това число и в България, най-много в северозападната част на страната, предава epicenter.bg. 

Геомагнитната стихия е от пета степен по петстепенната канара за интензитета на тези стихии, като такава се случва на Земята за първи път от 2003 година, съгласно американското Управление за атмосферни и океанографски проучвания. Явлението е провокирано от серия изхвърляния на коронална маса (големи изхвърляния на плазма и магнитни полета) от Слънцето. То към този момент провокира разстройства в работата на спътниците, сателитната навигация, електрическите мрежи и други

Като непряк резултат от тези изригвания е точно северното зарево.

То бе следено и в Съединени американски щати, като федералната авиационна администрация на страната съобщи, че не чака обилни въздействия върху националната система за въздушно пространство.

Последната стихия от пета степен е била през октомври 2003 година, като е наречена " Хелоуинската стихия ". Тя провокира спирания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Северното зарево ще може да бъде следено и през уикенда, защото Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до нараснала интензивност. За по-добрата панорама ще способства и упованието за ясно небе през идващите дни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР