След като пандемията от коронавирус доведе до немислими в миналото

...
След като пандемията от коронавирус доведе до немислими в миналото
Коментари Харесай

На финален етап са преговорите за сключване на глобален договор срещу пандемиите

След като пандемията от ковид докара до немислими в предишното блокади на публичния и икономическия живот и гибелта на милиони хора, Световната здравна организация и водачите по света дадоха обещание, че ще се оправят с сходни рецесии доста по-добре в бъдеще.

Но няколко години по-късно страните към момента се борят да одобряват координиран проект за реакция на идващото световно огнище на рисков патоген.

Под егидата на СЗО в Женева се водят финални диалози за така наречен „ контракт за пандемии “. Целта на това съглашение са общи инструкции по какъв начин 194-те страни членки могат да спрат бъдещи пандемии и да споделят по-добре оскъдните запаси. Но специалисти означават, че на процедура липсват последици за страни, които не се преценяват.
Това е един от първите и един от дребното правно обвързващи принадлежности в международен мащаб, които бихме имали за опазването на здравето и пандемиите. Това, което се случи през последните няколко години с Коронавирус рецесията, потвърди, че светът не е добре квалифициран да работи взаимно, с цел да защищити популациите. А това струваше доста човешки животи. С този инструмент ще създадем обстановката по-добра.
Роланд Дрис – съпредседател на Междуправителстваната преговорна група 

Страните членки желаеха от СЗО да следи договарянията за подобен пакт още през 2021 година Нейните специалисти работиха непрекъснато в последните седмици, с цел да приготвят план на текст преди крайния период – годишната среща на СЗО по-късно през май. Но дълбоки разлики могат да провалят проектодоговора.
По сложните тематики, страните би трябвало да опитат да намерят приблизително състояние за инструментите, които биха били най-ефективни за подготовката и попречване на пандемии. Дали се подчертава върху справедливостта, или върху предварителната защита, и двете са значими. Няма състояние или-или.
Д-р Прешъс Мацосо – съпредседател на Междуправителстваната преговорна група 

Много разрастващи се страни считат, че е незаслужено от тях да се чакат проби от вируси, с цел да се разработят ваксини и лечения, а по-късно да не могат да си ги разрешат.

Договорът за пандемиите се пробва да преодолее огромната разлика в доставките на ваксини против COVID-19 в богатите и по-бедните страни, която съгласно генералния шеф на СЗО Гебрейесус се равнява на „ пагубен неуспех на морала “.

В проектодокумента се споделя, че СЗО би трябвало да получи 20% от производството на артикули, свързани с пандемията, като диагностични проби, медикаменти и ваксини. Призовават се обособените страни да разгласят обществено договорите си с частни компании. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР