Ракета-носител Атлас V с марсохода Пърсивиърънс стартира в 14:50 часа

...
Ракета-носител Атлас V с марсохода Пърсивиърънс стартира в 14:50 часа
Коментари Харесай

НАСА успешно изстреля роувъра към Марс

Ракета-носител " Атлас V " с марсохода " Пърсивиърънс " започва в 14:50 часа българско време от космдрума в Кейп Канаверал, щата Флоридае, оповестиха международните организации. Стартът беше предаден директно на уеб страницата на НАСА.

Марсоходът би трябвало да кацне на Червената планета през февруари идната година.

" Пърсивиърънс " е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и необятен 2,7 метра) и сходно на предшественика си " Кюриосити " разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи сила от нуклеарен миниреактор.

" Пърсивиърънс " има две съществени цели - да търси следи от античен микробен живот и да събере проби.

Една от най-сложните маневри в пътешествието на " Пърсивиърънс ", наричана от инженерите " седем минути гнет ", ще бъде спускането му през марсианската атмосфера, когато роботизираният откривател ще би трябвало да понесе рискова топлота и скорост.

Кратерът Джезеро с дълбочина 250 метра - мястото на кацане на " Пърсивиърънс " на Марс, е определено след години на научни диспути и разногласия

Джезеро е определен поради хипотетичното му геоложко благосъстояние, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха, е имала езера и евентуално океани.

" Пърсивиърънс " ще достави на Марс мини-хеликоптер, кръстен " Инджинюъти ", който би трябвало да тества съоръжение за бъдещи човешки задачи до Червената планета. Съединени американски щати възнамеряват да изпратят астронавти на Марс през 30-те години на сегашния век.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР