Радиоактивният изотоп рутений-106 може да е дошъл от космоса, съобщи

...
Радиоактивният изотоп рутений-106 може да е дошъл от космоса, съобщи
Коментари Харесай

Радиация от космоса шашнала Европа

Радиоактивният изотоп рутений-106 може да е пристигнал от космоса, заяви ТАСС.

Според междуведомствената комисия по изясняване на въпроса, изотопът може да е пристигнал от изгорял в атмосферата сателит.

"Източникът може да е изгорен в атмосферата неестествен сателит или негови фрагменти, на борда, на който се намира източник на рутений-106 с висока сумарна интензивност ", се споделя в проучването.

„ Първата опция за появяването на рутений-106 беше възможното произвеждане на лекарства. Този материал се получава посредством облъчване на специфични ядра в нуклеарен реактор. Максималната интензивност на получената партия на препарата не надвишава няколко десетки миликюри, а оптималната сумарна интензивност на медицинския рутений-106, създаден в Русия не надвишава едно кюри. Тези минимални количества отстраняват опцията източник на материала да са медицински заведения “, съобщи зам.-директорът на Института за безвредно развиване на атомната сила РАН Рафаел Арутюнян.

Смята се, че съветските предприятия от нуклеарния бранш не могат да излъчват сходна радиация. За това и най-усилено се работи по теорията за източник от космоса.

Следи от изотопа бяха засечени в Русия и огромен брой европейски страни. Москва твърди обаче, че такава интензивност се следи единствено в дребен брой региони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР