Ръдиърд Киплинг, писател, журналист, (1865 – 1936)Произход: Бомбай (дн. Мумбай),

...
Ръдиърд Киплинг, писател, журналист, (1865 – 1936)Произход: Бомбай (дн. Мумбай),
Коментари Харесай

Ръдиърд Киплинг – самотният, неразбран Маугли

Ръдиърд Киплинг, публицист, публицист, (1865 – 1936)
Произход: Бомбай (дн. Мумбай), Индия, богато и артистично семейство

Образование: боен лицей в Англия

Интереси: публицистика, литература, философия, политика, пътешествия, масонство

Най-известни произведения: „ Книга за джунглата “, „ Втора книга за джунглата “, „ Ким “, " Гунга Дин "

Признание: Нобелова премия за литература - 1907, член на Кралското литературно общество

Парадокс е, че всички харесват „ Книга за джунглата “ , само че не и създателя, Ръдиърд Киплинг. Никой не споделя, че е слаб публицист - само че омаловажават гения му с обвинявания като расист, империалист, колониалист, женомразец, краен реакционер и антиболшевик. Страшни обвинявания, изключително в нашия свят на политическа уместност.

Греховете на Киплинг включват написването на „ Маугли “ и други неща, които се възприемат през днешния ден от западните общества като расистки. Освен това той намерено показва мнение, че английското наличие по света по време на колонизацията носи цивилизационни полезности и води локалните към развиване.

А за антиболшевизма какво да кажа? Перото му е по този начин мощно и красиво, че, макар греховете, болшевиките издават Киплинг, по тази причина поколенията и оттатък, и оттук Желязната завеса израснаха с книгите му. И не престават да порастват.

Ръдиърд Киплинг е роден през 1865 в Бомбай. Това е посред Викторианската ера, в разцвета на Индустриалната гражданска война, а Индия придава спомагателен цвят и мирис в живота на писателя. Ранният му детски език е индийският на бавачката с нейните омайни приказки и песни. А щом Ръдиърд е облечен за вечеря, прислугата го праща на масата: „ А в този момент говорете на британски с мама и баща “. Малкият пораства благополучен до шест, само че след това целият гнусен свят му се стоварва на главата.

Киплинг е изпратен в Англия да се образова, само че се усеща предаден и зарязан. А в пансиона е подложен на унижения, тормоз и даже пердах от хазяйката. „ Дотогава не знаех какво е пъкъл, само че бързо разбрах “ – написа той. И се научава да лъже, с цел да се избави. Повечето откриватели считат този тормоз за фиктивен, само че е реалност, че Киплинг цялостен живот послъгва – и това, както самичък признава, му оказва помощ в писателския поминък.

Адът продължава 6 години, след това той отива в учебно заведение за момчета, които се готвят за армията. Киплинг е малък и, най-малко изначало, отново не е на място, само че привиква и завързва другарства, претърпява и първата нещастна обич. В живота си той има връзки с много дами - минава през обществените домове на Лахор, в Токио залюбва до гибел една гейша, флиртува с по-възрастни фамилни дами и се дами за сестрата на другар. Но постоянно има още нещо. Жените в книгите на Киплинг, в случай че въобще ги има, не са най-привлекателните облици, а, въпреки като реакционер да жигосва хомосексуализма, има подозрения, че се отдава на мъжките наслаждения. Но нищо не е потвърдено, а и след гибелта му част от дневниците са унищожени, тъй че в никакъв случай няма да научим истината.

Ръдиърд Киплинг приключва колежа, само че, поради малък растеж и късогледство, не отива в армията, а става публицист в Лахор. Лахор за Индия е нещо като Монмартр за Франция – център на културния и бохемски живот. Киплинг е на 17, само че зрял за годините си и перото му се откроява, даже безусловно - споделят, че е като далматинец поради мастилените петна по белите панталони.

През 1887 излиза първата му книга с разкази, а на идната - още цели 6 книги. За тях взима 250 лири, плюс задатък за пътеписи и потегля за Лондон по дългия път – през Сингапур, Хонг Конг, Япония и Съединени американски щати.

В Лондон името му към този момент е известно, чакат го пари и растяща популярност, тъй че довършва околосветското странствуване до Индия. И незабавно отново в Лондон, където умира приятеля му Уолкот Белестиър. Броени седмици по-късно, на гала, която наподобява повече на заравяне, Киплинг се дами за сестра му Каролин, доведена пред олтара от самия Хенри Джеймс.

После банката на Киплинг банкрутира и той губи 2 000 лири. За по-евтино фамилията се мести покрай роднините на Каролин във Вермонт, Съединени американски щати. Там построяват къща и той написа „ Книга за джунглата “. След година има към този момент 5 хиляди лири и не помни финансовите терзания. Но остават други.

Киплинг не обича звук към себе си и не се погажда с жадните за сензации американски медии. После сред Съединени американски щати и Англия има напрежения и той не се усеща добре. А има и зет - свадлив алкохолик, който го ненавижда. Веднъж на улицата оня се заканва да му взриви мозъка - и Киплинг се връща в Англия, с цел да стане през 1907 първият англичанин и най-младият публицист, получил Нобелова премия за литература.

Той към този момент е издал и „ Ким “, романът, който затвърждава името му, само че британското общество го неглижира поради консерватизма. Още по-голям проблем е ужасът към гибелта на сина му, Джон. Джон е мощно късоглед, не го желаят в армията, само че Ръдиърд, който написа буйни антигермански и патриотични публикации, го вкарва с връзки в полка на ирландските гвардейци. И през 1915 момчето потъва в небитието на войната.

За Киплинг това е началото на края. В идващите 21 години той продължава да написа и приказва по политически и публични каузи, само че интензивността му понижава. През 1936, към този момент неведнъж предизвестил за нацистката опасност, Ръдиърд Киплинг се отдръпва в джунглата на небето като един уединен, ненапълно неразбираем, само че въпреки всичко обичан от целия свят Маугли.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Фейсбук конгрес Най-ново видео  Три майки, три истории и най-малко три незнайни  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР