Работници с по-ниско образование най-често се съгласяват на пари в

...
Работници с по-ниско образование най-често се съгласяват на пари в
Коментари Харесай

НАП: Хора с по-ниско образование най-често работят срещу пари в брой, без данъци и осигуровки

Работници с по-ниско обучение най-често се съгласяват на пари " в плик ", а работодателите, които заплащат заплатите на своите чиновници " под масата ", са малките и по-рядко междинни и огромни предприятия, осведоми Националната организация за приходите.

Инспектори от Национална агенция за приходите и ГИТ са ревизирали общо 516 сдружения за съществуването на трудови контракти на чиновниците и съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство. Работодателите, посетени от проверяващите, са избрани като рискови, след подадени сигнали против тях и наблюдения на контролните органи поради подозрения, че в тях са наети служащи без контракт. Често в такива предприятия чиновниците са сключили 4-часов трудов контракт, а работят 8 часа или са обезпечени върху минимална работна заплата, а в реалност получават двойно повече.

По думите на Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на ГИТ, заплатата в плик затваря бъдещето освен на обособения човек, а и на доста значими сфери и обществени системи и надлежно на цялото ни общество.

Работник, който получава 1500 лева, само че работодателят му го обезпечава на минималната работна заплата, в вероятност ще изгуби близо 109 000 лева, изяснява Антония Иванова, шеф на дирекция " Комуникации " в Национална агенция за приходите. 

" Въпреки че най-големи загуби от заплатите в плик търпят чиновниците, това събитие нанася съществени вреди и на работодателите. Те могат да получат съществени санкции, наказателни лихви, отнемане от право да вземат участие в публични поръчки, даже и да носят наказателна отговорност, като в това време рискуват имиджа си измежду сътрудници, клиенти, снабдители ", разяснява Калин Атанасов, държавен специалист в дирекция " Управление на риска " в Национална агенция за приходите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР