Работници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП), членове

...
Работници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП), членове
Коментари Харесай

Социални работници от цялата страна излязоха на предупредителна стачка

Работници и чиновници в Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), членове на Синдикат на административните чиновници (САС) „ Подкрепа “ в страната излязоха през днешния ден преди обед на предупредителна едночасова стачка.

Основните претенции на протестиращите са за нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията на работа. 

Малко преди 10:00 ч. обществените служащи в София се събраха пред Дирекция „ Социално подкрепяне – Люлин ". От САС „ Подкрепа " упорстват за 30% нарастване на средствата за хонорари. Оттам оповестиха нужда и за актуализация на размера на средствата за представително работно облекло. На въпрос какво следва, в случай че не бъдат задоволени настояванията, ръководителят на САС „ Подкрепа " Кремена Атанасова отговори: „ Оттук насетне пътят е единствено един - оповестяване на ефикасна стачка, прекъсване на работа, прекъсване на култивиране на преписки и прекъсване на заплащания, които има Агенцията като ангажимент “. Атанасова обърна внимание и на това, че АСП е една от институциите, на които непрекъснато, по думите ѝ, се разпореждат нови действия. Недоволните чиновници и служащи пред дирекцията на АСП в „ Люлин " бяха закачили на облеклата си протестна лентичка с надпис: " Няма да поносим! Няма да мълчим! ". Те развяваха сини флагове на КТ „ Подкрепа “. 

В Бургас обществените служащи излязоха на едночасова предупредителна стачка пред офиса на дирекцията за обществено подкрепяне в морския град. В същото време това направиха и сътрудниците им в Руен и Айтос. От синдикалната организация показаха, че измежду настояванията на чиновници е бъдещите контракти да уреждат статута им на държавни чиновници. 

В едночасова предупредителна стачка участваха членове на КТ „ Подкрепа “, работещи в структурата на Агенцията за обществено подкрепяне във Враца, Мездра и Роман. Между 10:00 и 11:00 часа жители не бяха обслужвани. Исканията на протестиращите са за почтено възнаграждение на положения труд, нарастване на сумата за работно облекло и за очила, както и смяна в класификатора. 

В Добрич чиновниците на дирекция „ Социално подкрепяне “ стачкуваха пред постройката на организацията. Основното искане на стачкуващите е за нарастване на заплатите с 30 %. Те упорстват още за повече средства за работно облекло и медицински прегледи. Всички чиновници на дирекцията се включиха в митинга, без управителния състав. Беше основана организация на непрестанен работен митинг. 

В едночасовата предупредителна стачка на обществените чиновници в Кюстендил се включиха към 60 чиновници от офисите на обществено подкрепяне и обществените услуги в града. Обхватът на подкрепяне е огромен, сътрудниците са извънредно натоварени, а заплатите не са съответни на положения труд. Постоянно се постанова да работим отвън работно време, което не се заплаща, разясниха недоволните. Сред главните претенции на протестиращите са 30 % нарастване на заплатите с приемането на новия бюджет, както и смяна на класификатора на длъжностите в администрацията.

Четири съществени претенции, като едно от тях е увеличение на работните заплати, откроиха по време на митинга в Плевен чиновниците на дирекция „ Социално подкрепяне “ в града към Агенцията за обществено подкрепяне. Те стачкуваха предупредително за един час. Другото им искане е за смяна на единния класификатор на длъжностите в администрацията.

Социалните служащи в Пловдив също стопираха работа за един час с искане за нарастване на работните заплати с 30 на 100, както и за повече средствата за представително работно облекло и обезпечаване на средства за отбрана и промяна на зрението. Средната брутна заплата в бранша в Пловдив е сред 1000 и 1200 лв., които не са обновени от две години. Нямаме никаква опция за кариерно развиване и настояваме да се вкара такова, показаха обществените служащи. Те предизвестиха, че може да се стигне до безсрочни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени. 

Социалните служащи в Разград също стопираха работа за час в символ на митинг. Служителите от АСП в Разград обявиха, че сега заплатите на обществените служащи са близки до минималната работна заплата за страната. Те са безапелационни, че няма да търпят повече и в случай че настояванията им не бъдат задоволени, са подготвени да продължат със стачните дейности.

Служители на дирекция „ Социално подкрепяне “ в Русе към Агенцията за обществено подкрепяне също излязоха на предупредителна едночасова стачка. Сред настояванията на работещите са увеличение на работните им заплати, нарастване на парите за представително работно облекло, както и обезпечаване на средства за отбрана и промяна на зрението на работещите. Служителите издигнаха транспаранти с надписи „ Няма да поносим повече! “, „ Социалната работа е предопределение, само че в магазина желаят пари! “, „ И за нас има инфлация! “.

На едночасова предупредителна стачка излязоха и чиновниците на силистренската Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “. Точно в 10:00 часа те се събраха пред постройката на дирекцията, където останаха един час. Адриана Бобчева, представител на синдикалната организация сподели за Българска телеграфна агенция, че в случай че настояванията на работещите в дирекция „ Социално подкрепяне “ не бъдат задоволени, митингите ще продължат.

Работещите в Дирекции „ Социално подкрепяне " (ДСП) в Стара Загора също стачкуваха. Това е предупредителна стачка, в случай че няма дейности, ще преминем към ефикасна такава, обявиха протестиращите. Те скандираха „ Няма да поносим, няма да мълчим “. 

Социалните служащи от Хасково се причислиха към националния митинг на работещите в сферата и прекратиха работа за час от 10:00 до 11:00 часа през днешния ден. Служителите на Агенцията за обществено подкрепяне излязоха в коридора на институцията. Подкрепяме нашите сътрудници и се солидаризираме с изказванието, че нашият труд не е задоволително добре оценен, сподели на брифинг синдикалният водач Гелена Попова. Социалните служащи от Хасково също показаха подготвеност и за бъдещи ефикасни протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути и задоволени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР