Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП Транспорт

...
Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП Транспорт
Коментари Харесай

Росен Желязков: Очакваме 30 млн. лв. за автобусния сектор

Работим по обезпечаването на 30 млн. лева от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ за автобусния бранш. Това разгласи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков след днешната кръгла маса, проведена от автобусния отрасъл. По думите му в края на предходната седмица, дружно с вицепремиера Томислав Дончев и в разговор с Европейската комисия, е конкретизирана мярка, ориентирана към автобусните превозвачи. Тя планува да бъдат целево трансферирани 30 млн. лева от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ към Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. „ Тази нова мярка е грантово подкрепяне и ще бъде налична за автобусните превозвачи. За да се завърши мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да стимулира значимостта на този бранш, както и нуждата от нарочна целева поддръжка, за което ще разчитаме и на помощ от сектора “, сподели министърът.
Българската организация за експортно обезпечаване ще поеме огромна част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите заеми от Българска банка за развиване. „ Това на процедура значи, че заемите за ликвидност ще бъдат съвсем 100% обезпечени, за което благодаря на Българската организация за експортно обезпечаване и на Българска банка за развиване “, добави Желязков. Той означи, че дотациите и обезщетенията, които се изплащат от страната към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани навреме.
„ По отношение на законодателните ограничения, следва съвещание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се оправят с достолепие към упованията на сектора “, сподели още министърът. Той разгласи, че срокът за доказване на финансова непоклатимост от компаниите е продължен с три месеца.
„ Много съществено внимание обръщаме и на ограничението на нездравословното въздействие на сивия бранш в автобусните транспорти. От през днешния ден стартират сложни инспекции сред ИА „ Автомобилна администрация “, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите в регионите на ГКПП-тата за надзор на транспортите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива инспекции ще се правят и на летище София и на други места навътре в страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните транспорти, където тази тематика е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази активност “, разгласи министър Росен Желязков.
Междувременно през днешния ден туристически рейсове с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна излязоха на митинг, с цел да сигнализират държавното управление, че търпението им е изчерпано, а доверието е изгубено след месеците на финансова мъка, поради рестрикциите по време на изключителното състояние, съобщи БГНЕС.
" Нашият митинг в действителност е вик за помощ, вик за разговор с държавното управление и за намиране на решения ", изясни ръководителят на Национално съдружие " Случаен транспорт " Радка Мандилова:
„ Протестираме за повторно е рамките на един месец, защото ситуацията в нашия отрасъл е извънредно тежко. Предприятията са във финансов колапс, безусловно към този момент в обстановка на несъстоятелност от три месеца насам. И желаеме поддръжка от страната, която към този момент за жалост не ни чува ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР