Работещите в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания

...
Работещите в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания
Коментари Харесай

Протестиращи от Белодробната болница във Варна затвориха пътя към Белослав

Работещите в профилираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести (популярна като Белодробната или Тубдиспансера) във Варна излязоха на митинг и затвориха пътя от града към Белослав. Причината за недоволството е, че токът на лечебницата е спрян поради неплатени сметки, а чиновниците не са получавали заплати към този момент 10 месеца.

Д-р Петър Петров, завеждащ стационарно поделение към Белодробната болница, изясни, че след спирането на електричеството към този момент не могат да бъдат обезпечавани обикновени битови условия за болните и те са пуснати да си вървят, като са им дадени медикаменти. Микролабораторията обаче не работи, не са вземани контролни проучвания от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват близките, добави Петров. Според него Община Варна не е помислила за хората, спирайки финансирането на лечебното заведение. За болните няма опция, няма къде да се лекуват, изясни лекарят. Той разяснява още, че поради спрения ток сега е прекратено издаването на всевъзможни документи, в това число ориентиране към ТЕЛК.

В митинга се включиха и представители на партия " Възраждане ". Лидерът ѝ Костадин Костадинов уточни, че казусът с издръжката на Белодробната болница се разяснява от доста години, само че вместо да се реши, се задълбочава. Той беше безапелационен, че лечебното заведение би трябвало да бъде непокътнато и най-добре е Общината да заплати насъбрания дълг от близо 800 хиляди лв.. Бюджетът на Варна е задоволително огромен, разяснява Костадинов и съобщи, че страната също би трябвало да помогне, тъй като откакто има пари да подкрепя бежанци и да праща оръжия, би следвало да откри и за лекуването на българските жители.

Представителите на " Възраждане " посъветваха протестиращите да отидат на идното съвещание на Общинския съвет в града. Костадинов сподели още, че в сряда, дружно с членовете на парламентарната група на партията, ще отиде на диалог по тематиката с министъра на опазването на здравето.

Междувременно Община Варна излезе с публична позиция, където е посочено, че тя няма законов ангажимент да финансира активността на болничното заведение, която обслужва Северна България. Въпреки това има подготвеност да предложи на Общинския съвет погашение на трудовите хонорари на чиновниците на Тубдиспансера при положение, че страната обезпечи средства за покриване на остатъка от задълженията му. Те са напълно свързани с лечебната активност, която се финансира от държавния бюджет, се споделя в позицията на Общината. За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болничното заведение над 3,5 милиона лв. за покриване на насъбрани отговорности. Въпреки многократните апели към министерството на опазването на здравето, няма повишение на дотацията за нейната работа.

През 2015 година Общинският съвет във Варна взе решение активността на Тубдиспансера да бъде трансферирана към друга болница в града, а той да бъде премахнат като комерсиалното сдружение. Решението бе доказано през ноември 2022 година, само че към момента няма реакция от министерството на опазването на здравето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР