Работещите в германските фирми обикновено получават и пари за отпуск.

...
Работещите в германските фирми обикновено получават и пари за отпуск.
Коментари Харесай

Пари за отпуск: по колко получават германците?


Работещите в немските компании нормално получават и пари за отпуск. Сумата зависи от географския район, сектора и размера на компанията. Кой какъв брой пари получава?

Работещите в Германия имат право на най-малко 20 дни годишен отпуск, с изключение на съботите и неделите, а работодателите нерядко прибавят към тези дни и още. По предписание на наемните служащи се поставят и пари за отпуск. Близо половината от работещите в Германия получават такава парична добавка. Става дума за непринуден жест от страна на работодателя или за заплащане по силата на синдикално съглашение, закрепено в тарифните контракти.

В предприятия с групови трудови контракти възможностите да се получат спомагателни средства за отпуск са два пъти по-големи, в сравнение с във компаниите (обикновено по-малките), в които няма тарифни съглашения. Това демонстрират данните от допитване, извършено от Института за стопански и обществени проучвания WSI-Tarifarchiv.

Кой взима най-вече пари за отпуск?

По данни на Федералната статистическа работа, размерът на отпусканите пари за годишен отпуск е към 1280 евро бруто. Но това е междинната сума - разликите сред обособените сфери на претовареност и обособените райони на страната са много огромни. Сумите, които са най-близко до средностатистическото равнище, се изплащат в строителството, химическата индустрия и търговията.

В машиностроенето и в автомобилостроенето парите за отпуск надвишават междинното равнище и са надлежно 2358 и 2113 евро. Сериозни парични суми за отпуск получават и научните служащи, които са заети с проучвания и нови разработки - приблизително към 2342 евро годишно. Над 2 000 евро за отпуск получават също и работещите в енергоснабдяването, застрахователните и финансовите услуги.

А кои са " онеправданите " сфери? Най-малко пари за отпуск се получават в селското стопанство, в хотелиерството и ресторантьорството, в библиотеките, архивите и музеите. В държавните предприятия, в сферите на защитата и на общественото обезпечаване няма пари за отпуск, само че пък в края на годината чиновниците нормално получават коледна награда - един тип 13-та заплата.

На Изток и на Запад

Парите за отпуск зависят и от размера на компанията. В дребните предприятия с не повече от 100 чиновници, спомагателни средства получават малко повече от една трета, в огромните - съвсем 60 % от заетите. Значение има и районът, в който е основана компанията. В западната част на Германия пари за отпуската получават съвсем половината от работещите, в източната част – единствено една трета. Обяснението е, че в източната част на Германия има по-малко огромни предприятия.

И полът играе известна роля: пари за отпуск получават близо 50% от мъжете и 41% от дамите. Според анализаторите, това се дължи на обстоятелството, че мъжете по-масово работят в промишлената и в инженерните специалности, където има по-големи предприятия, а и заплатите са по-високи.

*

Вижте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР