Qualcomm представи нови мобилни процесори, предназначени за портативни гейминг конзоли

...
Qualcomm представи нови мобилни процесори, предназначени за портативни гейминг конзоли
Коментари Харесай

Qualcomm представи Snapdragon G3x Gen 2, G1 Gen 1 и G2 Gen 1 – чипове за портативни гейминг конзоли с Android

Qualcomm показа нови мобилни процесори, предопределени за портативни гейминг конзоли с операционна система Android. Новите артикули включват второто потомство Snapdragon G3x, както и новите чипове Snapdragon G1 Gen 1 и Snapdragon G2 Gen 1.

Snapdragon G3x Gen 2 е флагманът измежду новите чипове. Платформата употребява 8х Kryo ядра, както и графичен процесор Adreno A32. Процесорът поддържа безжичните стандарти Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.3, както и 5G в честотни ленти до 6 GHz. Този чип е единственият измежду показаните, който поддържа технологията за трасиране на лъчи, както и съгласуваност с камера.

Qualcomm твърди, че графичната подсистема Snapdragon G3x Gen 2 е повече от 2 пъти по-мощна от предшественика си. Изчислителната продуктивност на новия артикул е „ с повече от 40% по-висока “ от тази на Snapdragon G3x Gen 1.

Предоставените от компанията слайдове демонстрират покачването на продуктивността за 1W консумация на сила, както и продуктивността на CPU и GPU в играта Genshin Impact, теста Geekbench и редица други бенчмаркове. Компанията обаче го съпоставя с флагмана Snapdragon 8 Gen 2, който се употребява като част от смарт телефони, а не от портативни гейминг конзоли.

Snapdragon G1 Gen 1 и Snapdragon G2 Gen 1 са предопределени надлежно за устройства от по-нисък и междинен клас. Същият Snapdragon G1 Gen 1 може да се появи в устройства с цена от към 200 $, в случай че имаме вяра на догатките на представител на Qualcomm с който Tom’s Hardware беседва. Чипът разполага с 8х изчислителни ядра Kryo, както и с графично ядро Adreno A11.

Твърди се, че упоменатият процесор поддържа по-стария стандарт за безжична връзка Wi-Fi 5, само че в това време е подготвен да обезпечи изходна резолюция 1080p при 60 фрагмента в секунда. Snapdragon G1 Gen 1 е ориентиран по-скоро към устройства, предопределени за стрийминг – всъщност портативни монитори с ръководство, които не могат сами да започват игри, само че могат да се употребяват да вземем за пример с компютър за стрийминг на игри посредством Steam Link, с подпора PlayStation посредством Remote Play или посредством облачни услуги като Xbox Game Pass или GeForce Now.

На собствен ред Snapdragon G2 Gen 1 може да се употребява както в устройства със стрийминг на игри, по този начин и като част от пълноценни портативни конзоли с Android. За тази цел той е оборудван с по-производителен графичен процесор Adreno A21, по-бърз Wi-Fi 6 и поддържа 5G. Процесорът може да работи с екрани с разграничителна дарба над Full HD и периодичност на освежаване до 144 Hz.

Всички показани процесори на Qualcomm, както е посочено нагоре са предопределени за системи, основани на Android. Появата на Linux и Windows-базирани устройства с такива чипове е допустима, само че в границите на това потомство е малко евентуална, означават от Qualcomm.

Заедно с новите чипове компанията показа и обновена референтна платформа за Snapdragon G3x Gen 2. Както споделят от Tom’s Hardware, устройството е получило 12 GB LPDDR5X оперативна памет и 256 GB UFS 4.0 вградена памет. Осигурена е и поддръжка на NVMe памет за разширение на вградената памет. Охладителната система, употребена като част от референтната платформа е в положение да разсейва до 15 W топлинна сила. За самостоятелно зареждане джаджата е оборудвана с 2 акумулатори с потенциал 3000 mAh всяка.

Устройството има и предна и фронтална камери (едната за стрийминг, а другата за игри с добавена реалност), USB Type-C порт, слот за SIM карта, както и стерео високоговорители и 3,5-милиметров жак. Джаджата не наподобява като премиум устройство, само че други производители могат да я модифицират по собствен усет, в случай че желаят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР