Проверки на строителни обекти в цялата страна, на които се

...
Проверки на строителни обекти в цялата страна, на които се
Коментари Харесай

Всеки четвърти работник в строителството е без трудов договор

Проверки на строителни обекти в цялата страна, на които се правят изкопни действия, направиха контролните органи на Главна ревизия по труда в интервала 30.11.2022 година – 15.12.2022 година Повод за проведената национална инспекционна акция бяха няколко трудови случая при работа в неукрепени ровове и необезопасени шахти при осъществяване на планове за създаване, реорганизация и рехабилитация на ВиК мрежи.

За двете седмици на акцията инспекторите по труда направиха 145 инспекции в 105 обекта със 770 служащи, полагащи труд на тях. Установени са 15 случая на работещи без трудов контракт. Най-голям брой нарушавания са установени по повод неналичието на ограждения, сигнализация и осветление на изкопите. Установени са и нарушавания, свързани с неукрепването им.

По време на инспекциите 23 служащи са заварени да поставят труд без наложителните персонални защитни средства. Издадени са 17 акта за прекъсване на необезопасени обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Съставени са 27 акта за определяне на административни нарушавания на работодатели, позволили нарушавания на трудовото законодателство.

Строителството е измежду акцентите в контролната активност на Инспекцията по труда в последните години, защото това е един от най-рисковите браншове както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и за използване на другите форми на недеклариран труд, в това число и работата без трудов контракт.

За 2022 година са осъществени 5585 инспекции на строителни обекти от общо 42 396. Установените нарушавания са 29 112, от които 19 411 са свързани със здравословните и безвредни условия на труд. Случаите на работа без трудов контракт в бранш " Строителство " са 808, което е една четвърт от откритите във всички стопански действия 3398.

Инспекцията по труда припомня на служащите, че неналичието на трудов контракт, както и единодушието да бъдат обезпечавани на ненапълно работно време или върху по-нисък застрахователен приход от действително приемания, лимитира правата им на обществена протекция. Работещите без трудов контракт при трудов случай не могат да се възползват от наложителната в бранша застраховка " Трудова акцидент ", както и да претендират за неизплатени хонорари.

Специален програмен продукт, създаден от Инспекцията по труда, оказва помощ на служащите и чиновници да ревизират каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират. Софтуерът съставлява въпросник, който прави оценка риска от недеклариран труд в другите му посоки – работа без трудов контракт или при фиктивни условия, нерегламентирани заплащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР