Съветът на ЕС прие целия пакт за миграцията и убежището.

...
Съветът на ЕС прие целия пакт за миграцията и убежището.
Коментари Харесай

Окончателно: Съветът на ЕС прие пакта за миграцията

Съветът на Европейски Съюз одобри целия пакт за миграцията и убежището. Всички 10 законодателни акта в него бяха гласувани с квалифицирано болшинство.

 По този метод се дава зелена светлина на знакови промени в миграционната политика и даването на леговище, с които ще се затегне контрола над границите, а отговорността измежду страните членки ще бъде споделена.

Новите правила влизат в действие от 2026 г. 

Пактът бе признат дефинитивно от Европейския парламент на пленарната му сесия в Брюксел през април. Регламентът за скрийнинг ще разреши на националните управляващи да подлагат нередовните мигранти на съответните процедури на външните граници и ще подсигурява, че идентификацията, сигурността и инспекциите за здравословното положение се правят по еднакъв метод.

Новите правила в базата на " Евродак " пък ще разрешат да се събират по-точни и цялостни данни, в това число биометрични за другите категории мигранти.

Регламентът за процедурата по предоставяне на леговище вкарва наложителни процедури по границите при добре дефинирани случаи. Регламентът за ръководството на убежището и миграцията пък дефинира кои страни-членки носят отговорност за разглеждане на молбите за интернационална протекция, като за първи път се вкарва заслужено разделяне на тежестта сред страните членки. Процедурата за нейното даване ще бъде единна в Европейски Съюз, което се допуска, че ще докара до отбягване на вторичните придвижвания.

Страните членки разполагат с две години, с цел да приложат пакта в националните си законодателства.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР