Проверка на МОН е открила нередности в начина, по който

...
Проверка на МОН е открила нередности в начина, по който
Коментари Харесай

Проверка на МОН откри нарушения при храненето на учениците Ж...

Проверка на МОН е разкрила нередности в метода, по който се реализира храненето на учениците в ОУ „ Христо Смирненски “ в село Житница. Това излиза наяве от отговора на ведомството до родители, които още през юни сезираха институциите за тревожни практики и неприятна атмосфера в учебното заведение. Както „ Марица “ писа, фамилиите на 49 деца и на 6 бъдещи първолачета заплашиха да ги реалокират, в случай че не бъде заменена директорката Надка Петрова. Ако изпълнят заканата си, е застрашено съществуването на учебното заведение. Междувременно инспекция на Регионалното ръководство на образованието по двата сигнала на локалните откри текучество на учители и назначение на неспециалисти на щат, а други изказвания на родителите отнесе към Община Калояново.

Експерти от МОН са били на инспекция в учебното заведение на 1 и 2 юли. „ Установена е неяснота при избор на компания за столово хранене през 2015 година, защото е осъществен без съществуване на оферта, както и последвало подписване на контракт, без да е преустановен предходният “, написа МОН до родителите. Контрактът е удължаван два пъти, като всякога анексът е бил неопределен. А все още на инспекцията кетъринг обезпечава компания от село Труд. Директорът й е упълномощил активността, без да събира други предложения, заради ниската препоръчана цена, и без да е оформил преустановяване на контракта с предходната компания.

Проверката е открила още, че решението да се отстрани главната закуска и да бъде подкрепено обедното хранене, за което сигнализират родителите, е взето от Обществения съвет. „ Това основава причина за отнемане от закуска на учениците, които не употребяват обяд – по този начин средствата от държавния бюджет, предопределени за подкрепяне на храненето на учениците от 1. до 4. клас, не се употребяват от всички. При инспекцията комисията не е открила решение на Педагогическия съвет за типа на закуската, както и не е спазено условието решението да бъде взето след изследването на мнението на родителите, а не с решение на Обществения съвет “, написа в мнението на МОН.

Засечени са несъответствия сред броя на хранения, разказани в отчетите на класните ръководителите на 1.-4. клас, и размера на изплатените суми от бюджета, предопределени за поевтиняване с 20% на ученическия обяд. Платените от учебното заведение суми са по-високи от действително нужните.

Издадените касови ордери от счетоводителя, който е събирал парите за купоните, не са регистрирани в касовата книга и в тях няма дата на издаване.

Констатирани са нарушавания и при издаването на стоковите разписки, като учебното заведение е платило повече ястия от получените.

„ В нарушаване на одобрената от шефа система за финансово ръководство и надзор в ОУ „ Христо Смирненски “ в Житница не е реализиран прелиминарен надзор на осъществените заплащания и на осъществяването на издадените от нея заповеди “, е заключението на проверяващите от МОН. С резултатите са осведомени РУО и Община Калояново, която е първокачествен разпоредник с бюджета.

Както „ Марица “ писа, по констатациите на МОН и на Община Калояново, са изискани писмени пояснения от директорката. Веднага по-късно обаче Надка Петрова е излязла в болничен, който по неофициална информация ще продължи до края на август. Това блокира процедурите и не дава опция на РУО да се произнесе с дефинитивно решение дали ще бъде осъдена или заменена директорката.

Родителите пък се тревожат от протакането, тъй като лятото тече и образователната година наближава, а няма изясненост дали ще бъдат изпълнени настояванията им за промяна на шефа, от които зависи и решението дали да местят децата.

След състезанието за шеф на РУО, чийто край е на 5 август, родителите ще търсят среща с новия титуляр за разрешаване на проблема.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР