Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия сезон донесоха изключително

...
Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия сезон донесоха изключително
Коментари Харесай

Обгорял бебешки скелет е открит при разкопки в могила Юнаците

Проучванията на селищна могила Юнаците през сегашния сезон донесоха извънредно забавни резултати.

Направените сондажи демонстрираха, че селището от халколитната ера е имало доста по-голяма повърхност от селищната могила - над 100 дка, оповестяват от Регионалния исторически музей в Пазарджик.

В проучваната над 10 години отрицателна конструкция, на дълбочина над 6 м от античния терен, са разкрити поредни структури от дърво и глина  - най-вероятно от входа към селището, който е оставал на известна дълбочина под равнището на поредно наслагващите се едно върху друго селища.

В постройка с повърхност над 100 км.м, с разнообразни пространства, е открит мощно обгорял скелет на бебе, лежащо измежду разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, остатъци, от които покриват целия под на помещението.

Досега са открити 168 находки, измежду които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки (една от тях е на птица с две глави, украсена с алена боя), украшения от средиземноморските миди Spondylius и Dentalium, принадлежности от мед, камък, кост. -->

Значително по-големи от известните до момента се оказват и размерите на селището от ранната бронзова ера, ситуирано отвън границите на селищната могила. Останки от три поредни строителни хоризонта са открити на 85 м южно от могилата, като към най-горния от тях принадлежи заравяне на бебе в урна - до оборудване от по-долния небосвод.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР