В галерия Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив се

...
В галерия Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив се
Коментари Харесай

Първата хърватска изложба у нас се откри в Пловдив

В изложба „ Капана “ към Градска художествена изложба – Пловдив се откри изложбата Съвременно хърватско изкуство „ По пътя на Щросмайер “, в която се показват трима известни художници от Загреб – Томислав Бунтак, Мая Рожман и Йосип Иванович. За огромната значимост на хърватското артистично посещение в Европейската столица на културата приказва наличието на заместник-посланика на Република Хърватия у нас госпожа Саня Губерова на откриването, както и мощната ангажираност на основателя на изложбата –Рашко Иванов, ръководител на Дружеството на българската общественост в Хърватия. В словото си той акцентира огромното предпочитание да се възобнови размяната на  планове в региона на изкуството и културата сред двете страни, припомняйки факт с 30-годишна отминалост, който се помни с признателност. Тогава фондация „ Филипополис “ прави изложба-дарение за възобновяване на град Дубровник.

Амбицията в този момент е изложбата в Пловдивската градска изложба да е начало на поредност разменни гостувания на художници. В самодейностите партнира Хърватско-българското културно съдружие „ Степан Юринич “ в София с ръководител инж. Румен Бояджиев.     Замисленият цикъл на изложения се посвещава на огромния държавник и културен деятел на Хърватия и откровен другар на България в нейните старания за културно възобновление и националноосвободителни битки – свещеник Йосип Щросмайер. През 2025 година се навършват 210 години от рождението му и 120 години от гибелта му.

Пълна поддръжка за бъдещи двустранни прояви в областта на изкуството сред Пловдив и Загреб изрази заместник-председателят на Общинския съвет Стефан Послийски, който е и ръководител на непрекъснатата Комисия по „ Култура, евроинтеграция, туризъм и интернационалните връзки “ в местия парламент. Той акцентира, че градът разполага с задоволително огромен бюджет за просвета за реализиране на такова съдействие.

На откриването участваха двама от художниците – преподавателите в хърватската Академия на изобразителното изкуство проф. Томислав Бунтак, ръководител на Хърватското сдружение на художниците, и проф. Мая Рожман. Те и Йосип Иванович са ярки представители на съвременото изкуство. За селекцията на творбите им в актуалната галерия приказва кураторът Милан Бешлич.

От своя страна шефът на Градската изложба Красимир Линков приветства гостите и открои високото равнище на показаното изкуство.

Художници и основатели бяха поздравени от Цветанка Минчева – основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, с чиято поддръжка се реализира хърватското посещение в Пловдив.

Изложбата може да се види до 9 юни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР