Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в

...
Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в
Коментари Харесай

УХТ връчи почетната титла “Доктор хонорис кауза” на посланик Алехандро Поланко

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, дипломат на Кралство Испания в България в интервала 2019 – 2024 година, бе почетен с почетната купа " Доктор хонорис идея " на Университета по хранителни технологии. Званието му бе присъдено с решение на Академичния съвет на висшето учебно заведение по предложение на предприемчив комитет в състав: доцент Кирил Михалев - зам.-ректор, проф. Пламен Моллов - ръководител на Съвета на настоятелите на УХТ и ректор в интервала 2020-2024 година, и Бранимир Ботев - почетен професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо съдействие за България.
 
На вълнуваща гала под звуците на студентския химн Gaudemaus Igitur дипломатът получи от ректора на УХТ, проф. Галин Иванов, атрибутите на почетното звание: огърлие и папирус-грамота.
 
" За мен е чест и привилегия да връча регалите на Н. Пр. Поланко – посланик с ослепителен принос за развиване на академичното партньорство сред България и Испания и по-специално сред Университета по хранителни технологии и водещите испански университети в региона на хранителната и винарската просвета - Университетът на Леон и Университетът на Кастилия Ла Манча ", съобщи ректорът проф. Галин Иванов.
 
 УХТ връчи почетната купа “Доктор хонорис идея ” на дипломат Алехандро Поланко УХТ връчи почетната купа “Доктор хонорис идея ” на дипломат Алехандро Поланко Източник: PR Golden Crown
" Днес е един доста специфичен ден за мен. Голямо самопризнание е да бъда почетен с почетната купа " Доктор хонорис идея " на УХТ. Благодаря на професорите Галин Иванов и Пламен Моллов за поддръжката за развиването на съдействието сред университетските общности на България и Испания. Това е освен персонално самопризнание за мен, а и за моята татковина ", съобщи дипломат Алехандро Поланко. В своето академично слово той подчертава върху провокациите пред винарския бранш на Испания, който е в основата на устойчивото районно развиване на страната.
 
В края на церемонията бе подписан Меморандум за съдействие сред Университета на Леон и консорциума PlovdivWineUni, съгласуван от УХТ, в който членуват пловдивски висши учебни заведения, София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Понастоящем консорциумът провежда извеждането на магистърската стратегия " Technology of Wine and Wine-Based Beverages ", създадена под егидата на Международната организация по лозата и виното - OIV. Безспорен принос за съдействието на УХТ с OIV има и самият дипломат Поланко.
 
Сред формалните посетители на събитието бяха: Н.Пр. Мигел Алонсо Берио - дипломат на Кралство Испания в България, Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва - дипломат на Португалия в България, проф. Роберто Баело Алварез – зам.-ректор на Университета на Леон, инж. Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна в Пловдив и " Доктор хонорис идея " на УХТ, регионалният шеф доктор Илия Зюмбилев, Бранимир Ботев - президент на Европейската лига за икономическо съдействие за България и почетен професор на УХТ, Ангел Стойков - ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, Роберто Санторели - президент на Конфиндустрия България, ректорът на АМТИИ доцент Жан Пехливанов и неговата предшественичка проф. Тони Шекерджиева-Новак, както и представители на останалите висши учебни заведения в Пловдив и членове на Съвета на настоятелите на УХТ.
 
В чест на Н.Пр. Алехандро Поланко и в израз на почитание към културата на Кралство Испания тържеството приключи с музикално осъществяване на надарените ученици на проф. Новак.
 
Посланик Алехандро Поланко Мата е посланик от кариерата, в дългия си професионален път е заемал виновни постове в Австрия, Словения и Мароко. Бил е дипломат на Кралство Испания в посолствата в Мавритания, Мали, Алжир и България.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР