Проучване на екип на Визия за София е установило кои

...
Проучване на екип на Визия за София е установило кои
Коментари Харесай

"Визия за София": 70% от гражданите приемат "такса задръстване" като важна мярка

Проучване на екип на " Визия за София " е открило кои проблеми на града софиянци одобряват за най-важни и неотложни за решение. Това са развиването на подвижността в града, ограничения за чиста околна среда, възстановяване на опазването на здравето и икономическо развиване, което щади средата и ресурсите.

" Това са сферите, които се открояват като най-приоритетни за жителите в получената
противоположна връзка и проучване на настройките, в границите на " Визия за София ", заяви през днешния ден Любо Георгиев, началник на общинския план.

В другите градове главен проблем е безработицата

За разлика от другите градове в страната, където най-важни са проблемите с намирането на работа, в столицата по-важно е основаването на по-добри условия за здравословен метод на живот, заключи той.

 Арх. Любо Георгиев е шеф на
© Надежда Чипева

Арх. Любо Георгиев е шеф на " Софпроект " и управлява общинския план " Визия за София "

Представителното социологическо изследване е извършено измежду софиянци на възраст над 15 години от социологическа организация " Глобал Метрикс ". Освен това жителите можеха да се включат в работата по " Визия за София " с мнението си в каква посока желаят да се развива градът и посредством онлайн игра, непрекъсната точка за контакт на Ларгото и акции в разнообразни зони на общината.

Посоките за развиване бяха дефинирани на основата на близо 3700 бази данни, десетки разбори и проучвания и над 700 експертни срещи и събития с присъединяване на над 10 хиляди представители на разнообразни заинтригувани страни.

Софиянци са разграничени за синята зона в почивните дни

Противоречиви са мненията на жителите на града за ограничения като въвеждането на входна такса за прекосяване с автомобил през централна градска част, стесняването на лентите за придвижване по основните улици, въвеждането на синя зона в неделя и такса тапи, които имат както своите съперници, по този начин и мощни последователи.

Против въвеждането на синя зона в почивните дни(която сега работи и в събота до 18 ч. - бел. ред.) са 21% от столичани, за 19% това не е огромен приоритет, само че за 60% тя е значима тематика, давайки й оценка над 6 по десетобална канара.

Против въвеждането на входна такса за прекосяване през централната градска част са 21%, като едва предпочитана я дефинират 29%, а с оценка над 6 я правят оценка 50% от интервюираните.

Доста поляризирани са мненията и за въвеждане на такса запушване. Против са 18%, с ниска приоритетност я дефинират 11%, само че за 70% тази мярка е значима и получава оценки над 6, като 27% й слагат най-високата оценка 10. С нея би се направлявал трафикът в избрани интервали на деня, с цел да няма скупчване на доста транспортни средства в едни и същи пътни артерии на града.

Пълно единодушие за по-добра здравна система

Гражданите на София имат консенсус във връзка с ограниченията за възстановяване здравния статус на популацията в посока обезпечаване на по-добри условия за работа на медицинските фрагменти и тласъци за професионалното им развиване, възобновяване на сградния фонд на здравните заведения, привличане и задържане на млади експерти в здравните заведения.

Гражданите държат на естетична градска среда

Естетиката и качеството на градската среда също е измежду най-важните предпочитани области за жителите на София. Необходимостта от възстановяване на външния тип на града има междинна оценка от 8.37, което го подрежда измежду първите 4 споделени направления за развиване.

Най-важни съгласно жителите на столицата в това поле са постоянната поддръжка и обогатяване на детайлите на градската среда - пейки, чешми и други, основаване на удобна и безвредна пешеходна мрежа, озеленяване на обществените пространства, осъществяване на осведомителни акции за отговорностите на притежателите към външния тип на постройките.

Дроновете към момента плашат

Посоките за развиване на града, които не са оценени като високо предпочитани, са да вземем за пример внедряването на доставки с дронове и основаването на правила за потреблението на дребни летателни апарати (дронове, хувърбордове и подобни).

През септември следва да излезе и цялостният отчет от социологическото изследване, който ще показа и настройките на жителите на Столична община към смяна в държанието и метода им на живот, обвързвана с осъществяването на ограниченията и задачите на " Визия за София ".

Предложенията за задачите за развиване на столицата ще бъдат показани за първи път на Форум " София: 2050 " в понеделник, 2 септември, от 15 часа в Зала 2 на НДК, с лъчение онлайн във Фейсбук страницата на самодейността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР