Протестите в Иран срещу репресивния режим в страната са възобновени

...
Протестите в Иран срещу репресивния режим в страната са възобновени
Коментари Харесай

Иран се надига отново - 40 дни след екзекуцията на двама протестиращи

Протестите в Иран против репресивния режим в страната са обновени в няколко от огромните градове в страната, предава The Guardian. Клипове от столицата Техеран и други градове като Арак, Исфахан, Изех и Карадж, оповестени в обществените мрежи, демонстрират голям брой хора по улиците, които са се присъединили в демонстрациите. На места има засилено полицейско наличие.

Новото надигане на неодобрение в четвъртък против петък съответствува с 40-те дни, които изминаха, откогато Иран екзекутира двама мъже по обвинявания, че са свързани с организацията на митингите, Момичето бе задължано от така наречен нравствена полиция в Иран по обвиняване, че не носи вярно хиджаба си. Тя почина в ареста. Вълненията тогава обгърнаха цялата страна, продължижа близо месец, прерастнаха в протест против управляващите и доведоха до репресии, арести и изтезания на хора, противопоставили се на режима.

Във обновените демонстрации измежду антиправителствените скандия звучи и " Смърт на диктатора! ", ориентирани против аятолах Али Хаменей. Кадри, публикувани онлайн, демонстрират горяща пътна обсада в град Санандадж, съобщи Associated press, само че организацията прибавя, че не видеата не могат да бъдат незабавно без значение тествани, тъй като са замъглени и с неприятно качество.

Иранските държавни медии не признаха незабавно за новата вълна митинги. Имаше и миг на затихване на демонстрациите през последните седмици, които частично се дължат на изтезанията и репресиите от страна на управляващите. Съобщава се, че въпреки всичко са се чували недоволни крясъци през нощта в някои градове в страната.

Възпоменанията на мъртвите на 40-ия ден е публикувана традиция в Иран и страни от Близкия изток. Подобни мотиви могат да се трансфорат в циклични борби сред все по-разочарованата общност и силите за сигурност, които употребяват от своя страна все по-голяма мощ, с цел да подтиснат недоволството, написа " Гардиън ".

Откакто стартира протестното придвижване в Иран през предишния септември, най-малко 529 души са били убити, а над 19 700 души – арестувани, демонстрират данни на бранители на правата на индивида.

Иран от месеци не оповестява систематизирани данни за жертвите, макар че държавното управление наподобява призна, че е направило „ десетки хиляди “ арести по-рано този месец.

Протестите в Иран, почнали предходната година, са най-мащабните публични сътресена измежду Ислямската гражданска война от 1979 година На 11 февруари тази година се навършиха 44 години от завършването ѝ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР