Протестиращите служители от Министерството на външните работи (МВнР) прекратиха стачката

...
Протестиращите служители от Министерството на външните работи (МВнР) прекратиха стачката
Коментари Харесай

Неравно третиране. Служителите на Външно спират стачката си

Протестиращите чиновници от Министерството на външните работи (МВнР) прекратиха стачката си. Това заяви Българска телеграфна агенция, като цитира Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа.

От началото на декември предходната година във Външното министерство се организира стачка за първи път в близо 144-годишната история на българската дипломация. По думите на чиновниците в системата, те получават най-ниските заплати в цялата държавна администрация.

, началната заплата на експертите в Министерство на външните работи е под 1000 лева, а междинната е към 1600 лева бруто, което е по-ниско от междинното възнаграждение в София.

Освен по-високи заплати, недоволните желаеха индексиране на командировачните пари, както и преустановяване на практиката за понижаване на главната заплата при дълготрайно командироване.

В края на декември служебният външен министър Николай Милков сподели, че правителствто е приело разпореждане, с което се усилват заплатите в бранша сред 9 и 60%, според от заеманата служба.

В петък от синдиката се оплакват, че това решение не е било в съгласие със стачкуващите чиновници.

" Това нарастване не визира чиновниците на Министерство на външните работи зад граница, с което се задълбочава разделянето и неравното отнасяне ", споделят от синдиката. По думите им по този начин се е основало в допълнение разделяне сред чиновниците.

От синдиката допълват, че нарастването не визира и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с условие за най-малко два непознати езика и просветителна степен магистър.

Нерешен, съгласно синдиката, остава и въпросът за актуализацията на парите за командировка. Неразрешен е останал и казусът с намаляването на главната работна заплата при тръгване на работа в задграничните представителства на България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР