Протестиращи в защита на река Вит, заради създадените условия за

...
Протестиращи в защита на река Вит, заради създадените условия за
Коментари Харесай

Протестиращи в защита на река Вит поискаха три оставки

Протестиращи в отбрана на река Вит, поради основаните условия за екокатастрофа при разчистване на нейното корито в Ловешко, желаеха оставките на екоминистър Нено Димов, ръководителят на " Басейнова дирекция – Плевен " и регионалният шеф на София, заяви Би Ти Ви.

" Нено Димова е идеологът на това, което се случа в България. След като той стана министър, никакви правила не се съблюдават ", уточни ръководителят на рибарски клуб " Балканка " Димитър Куманов. Организацията първа подаде сигнал за казуса.

" Директорът на " Басейнова дирекция " -Плевен ни излъга най-малко 10 пъти в последните 10 дни за ставащото тук, а Ваня Събчева (областният управител), по този начин или другояче е изкупителна жертва ", добави Куманов.

На митинга, хора от близките села показаха терзания, че след намесите в коритото на Вит при високи води реката може да наводни домовете им. При високи води ще ни наводни.

" В центъра сме на една екологична злополука. Едно прелестно нещо - автомагистралата е обвързвано с с посягане над природата и самата река Вит ", сподели Йоцо Пацов от село Ъглен.

Димитър Куманов разгласи, че на митинга е бил поканен и ген. Борисов, като от него протестиращите са чакали новината, че Нено Димов е уволнен, само че той по този начин и не се появил. Ден след експлоадирането на кавги министър председателят посети мястото и даде нареждания на работещите по автомагистрала да извикат еколози, с цел да им обяснят какво вършат и да изиска препоръки за понататъшните си дейности. Борисов насочи и закани, че всички, който за отговорни за това " да го скарат с еколозите ", ще бъдат осъдени.

При експлоадирането на абсурда се смяташе, че повода е взимане на речна баластра за построяването на новия сектор на автомагистрала " Хемус " в региона. Впоследствие се разбра, че почистването на коритото е поръчано от регионалния шеф на Ловеч.

Междувременно от аудиенция на градежа на автомагистралата от премиера Борисов излезе информация, че и работещите по " Хемус " компании имат отношение, тъй като са построили в коритото площадки за разполагане на тежки кранове.

До момента е глобена само работещата по почистването на коритото на реката компания " Хидрострой ". Вчера от Басейнова дирекция " Дунавски регион " оповестиха, че са връчили акт за определяне на административно нарушаване на сдружението за нарушение на наредбите на Закона за водите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР