Протести на учители и ученици няма да има, защото Министерството

...
Протести на учители и ученици няма да има, защото Министерството
Коментари Харесай

МОН по случая с ТУЕС: Професионални гимназии към университети ще има

Протести на учители и възпитаници няма да има, тъй като Министерството на образованието и родителите се схванаха. Професионални гимназии към университети ще съществуват, само че със засилена отговорност на ректорите на висшите учебни заведения.

Родителите от Обществения съвет на Технологичното учебно заведение " Електронни системи " към Техническия университет се срещнаха с управлението на Министерството на образованието.

Oт учебното заведение не са съгласни с желанието на министерството учителите към този момент да бъдат на трудов контракт към Регионалното ръководство по образованието, а не към Техническия университет, както до момента.

Директорът и учителите ще се назначават от ректора на Техническия университет, а не от началника на Районното ръководство по образованието. Но предстоят промени в Закона за висшето обучение, които би трябвало да засилят отговорността на ректорите във висшите учебни заведения, които желаят да бъдат ръководители на шефове на учебни заведения.

Тези промени би трябвало да бъдат подготвени до 30 юни. Проблемът е, че от просветителното министерство считат, че висшите учебни заведения имат доста огромна автономност и огромно самоуправление и от време на време ректорите не са съгласни с това, което мисли министърът, а той е виновен за такива учебни заведения като ТУЕС.

И двете страни споделиха, че казусът е бил по-скоро в неприятна връзка и че моделът ТУЕС би трябвало да се разраства и в други учебни заведения.
Вижте директното включване на Елиана Димитрова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР