Днес официално беше открито възстановеното Висше военновъздушно училище Георги Бенковски

...
Днес официално беше открито възстановеното Висше военновъздушно училище Георги Бенковски
Коментари Харесай

Официално откриха Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Днес публично беше намерено възобновеното Висше военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия. В церемонията участваха президентът Румен Радев - ученик на учебното заведение, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, дългогодишни преподаватели в образователното заведение и доста посетители.


Край Долна Митрополия се образоват военни летци от 1948 година, само че през последните 18 години учебното заведение беше със статут на авиационен факултет. В първия ден от новата си история авиационната ни Алма Матер получи бойното си знаме.

Министър Красимир Каракачанов съобщи, че с възобновяване на учебното заведение е поправена една неправда и пожела да се помнят и развиват славните обичаи на българската авиация.

Красимир Каракачанов, министър на защитата: Българската войска в своята дълга история няма от какво да се срами, а българската авиация има с какво да се гордее. Искам да изградим едно военновъздушно учебно заведение, което да бъде авторитетно освен в България, което да бъде авторитетно в цяла Европа.
По думите на президента Румен Радев новите провокации изискват висококачествено авиационно обучение, а то е допустимо при задоволителна автономия и еластичност.
Румен Радев, президент на Република България: Днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е честен акт на възобновяване на гордия български авиационен дух и достолепие. То е деяние, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни експерти, на нашите учители тук с побелели коси.
Тази година военновъздушното учебно заведение ще одобри 14 бъдещи военни летци, двама от които за Министерство на вътрешните работи, още 31 курсанти в други авиоспециалности, както и студенти. Предстои възобновяване на инфраструктурата, разкриване на Професионален сержантски лицей, основаване на новаторски центрове за изследователска активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР