Протест на празника: Поне 2 лева за нощен труд искат

...
Протест на празника: Поне 2 лева за нощен труд искат
Коментари Харесай

Протест на празника: Поне 2 лева за нощен труд искат спешните медици


Протест на празника: Поне 2 лв. за нощен труд желаят незабавните медици.  Заплатите им не са вдигани от Нова година.

От Нова година заплатите в Спешните центрове не бяха обновени, както и средствата за издръжката на самите центрове, което докара до струпване на големи отговорности. Това разяснява ръководителят на Национален профсъюз „ Защита “ Красимир Митов в „ Денят стартира “.
Днес на празника на медиците, пред Министерството на здравеопазването
в София ще се проведе национален митинг на лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари от центровете за незабавна здравна помощ от цялата страна.

Поводът за недоволството е обвързван с ниските трудови хонорари, които получават медиците.

В началото на месеца служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев заяви, че са обезпечени спомагателни средства по бюджета на министерството за 2022 година за погашение на хонорари за чиновниците на районните здравни инспекции за месец октомври. Тогава той осведоми,
че междинният размер на спомагателното заплащане е 600 лв..
Лекарите ще бъдат обезщетени с 600 лева месечно, фелдшерите – 400 лева, медицинските сестри – 360 лева, парамедиците – 170 лева, водачите на коли за спешна помощ – 150 лева, санитарите – 120 лева

Над 50% от хората са в много напреднала пенсионна възраст, сподели още Митов. По тази причина може да останем без Центрове за незабавна здравна помощ, предизвести той.
Затова служащите в ЦСМП упорстват за актуализацията на
категорията труд, нарастване на нощния труд на най-малко 2 лева

Днешният ден на митинг е съвпадане с откриването на Народно събрание, не сме целели това. За месец успяхме да посетим центровете в страната, обобщихме настояванията и ги изпратихме до виновните институции, уточни той.

И добави, че е липсвал разговор със служебния кабинет, като едвам през вчерашния ден са провели първа среща, като не са чули нищо значително.

Митов подчертава, че в ЦСМП няма спомагателни средства за хонорари, както в лечебните заведения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР