Промените в Закона за хазарта, които предвиждат пълна забрана за

...
Промените в Закона за хазарта, които предвиждат пълна забрана за
Коментари Харесай

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Промените в Закона за хазарта, които плануват цялостна възбрана за реклами в малките екрани, радиа и онлайн издания, могат да доведат до съществени проблеми и за медиите, и за спорта. Това е мнението на специалисти и в двете сфери. Предложението за ограничение на рекламите е на ГЕРБ и Движение за права и свободи и беше импортирано в последните работни дни на 49-ото Народно заседание. За да се гласоподават текстовете дефинитивно, Народното събрание се събира изключително на следващия ден.

Основният претекст на вносителите на текстовете за възбраната на рекламирането в медиите е отбрана на хората и справяне с хазартната взаимозависимост. На първо четене текстовете получиха цялостна поддръжка от всички партии, само че със поръчки, че би трябвало и да се вкарат ограничавания, тъй че обществено слаби и хора със отговорности да не могат да играят.

В президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев разяснява, че резултатът за спорта ще е отрицателен. Приходите от фирмите, занимаващи се със
залози, са повече от средствата, които обезпечава страната, добавя той.

„ Ако му намалиш рекламата, ще му намалиш и приходите от активността. Естествено, че първо ще бъдат отрязани всички тези обществени разноски, а спортът е един обществен разход. Парите за Министерство на спорта идват главно от спортния тотализатор. Ако възбраните рекламата на спортния тотализатор, тъй като той самият е уебсайт за
залагания, и тези пари няма да влязат ”, акцентира Ганев.

Според него, в случай че спортът няма да може да разчита на тези средства, страната наложително би трябвало да има проект Б. Журналистът от „ 24 часа ” Самуил Огнянов разяснява, че след сходни ограничения в разнообразни страни, играчите не се отхвърлят, а се пренасочват към сивия бранш. Според него това може и да е опит за напън върху медиите.

„ Така си осигуряваш по-слаби медии, които надлежно, може би, се опитваш да контролираш. Да се надяваме, че е недовиждане. За мен е по-лошо, в случай че някой, облечен във власт, в тази ситуация законодателна, се пробва да нанесе удар върху свободата на медиите и то целеустремен ”, счита Огнянов.

Ако текстовете бъдат признати, в края на седмицата рекламата на
хазартни игри ще бъде разрешена само и единствено на билбордове, които не са наоколо до учебни заведения.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР