Промени в здравната система са нужни и трябва да бъдат

...
Промени в здравната система са нужни и трябва да бъдат
Коментари Харесай

Депутатите заговориха за промяна в здравната система

Промени в здравната система са нужни и би трябвало да бъдат направени допустимо най-скоро - към това се сплотиха парламентарните групи, като тази тематика бе най-широко дискутирана от депутатите в кулоарите в днешния къс пленарен ден, траял едвам два часа.

Първи тематиката повдигнаха от Българска социалистическа партия, които подсетиха за своето искане да бъде натрапен мораториум за разкриване на нови частни лечебни заведения. Червените упорстват също   държавните и общински лечебни заведения да бъдат пререгистрирани в лечебни заведения по съответния закон.

" Последните месеци неведнъж заявявахме, че моделът на опазването на здравето не може да продължава по този метод. Колкото и да се усилва бюджетът на НЗОК, парите изтичат, а резултатът не е възстановяване на здравната услуга за хората. Това се удостоверява от констатацията на прокуратурата. Задължително е за нас промяна на модела на българското опазване на здравето, само че това няма по какъв начин да стане без общо единодушие - политическо и публично. Не може всеки ръководещ да прави опити в опазването на здравето, а идната политическа мощ да анулира и с цел да стартира изначало. Това не е продуктивно за системата ", сподели водачът на левицата Корнелия Нинова.

" Българска социалистическа партия за България " изиска още ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков контракт.

Минути след изказването на Българска социалистическа партия от ВОЛЯ споделиха, че фактически би трябвало да се вземат незабавни ограничения в областта на опазването на здравето. Те ще изискат незабавно след празниците да се отстрани монополът на НЗОК . " Воля " ще упорства и за основаване на обединен указател на болесттите в България, с цел да може опазването на здравето да разполага със статистика и на база на нея да се вземат управнически решения, сподели в Народното събрание депутатът Пламен Христов.

Движение за права и свободи също разясниха тематиката. Бившият обществен министър и сегашен народен представител от придвижването Хасан Адемов съобщи, че е необходим консенсус, освен това надпартиен, за това какъв би трябвало да е моделът за развиването на опазването на здравето.

Според него обаче, с цел да се извърши концепцията на Българска социалистическа партия за пререгистрация на лечебните заведения от търговски сдружения в лечебни заведения, по закон те първо ще би трябвало да разгласят банкрут.

" Ограничаването на стопанската самодейност не е решение на казуса ", сподели Адемов и добави:

" От Движение за права и свободи неведнъж сме заявявали, че пазарът самичък би трябвало да реши този проблем, а не Народното събрание с някакъв административен акт. "

Относно НЗОК, Адемов уточни, че за него точно съществуването единствено на един финансов орган е проблем и е време за демонополизация на Касата - концепция на Движение за права и свободи от години.

От групата на Обединени патриоти в Народното събрание споделиха, че концепцията на Българска социалистическа партия за пререгистрацията на лечебните заведения " има аргумент ", само че и някои нелогични моменти.

" Да прелицензираме лечебни заведения, а да не ги закриваме? Тогава за какво да ги прелицензираме? ", попита риторично депутатът Калин Поповски от Оперативна програма.

Той изрази мнение, че броят на лечебните заведения у нас е прекомерно огромен за популацията, което имаме.

" В лечебни заведения в градове с 10 хиляди жители медицина не се прави. Там се изписват пътеки на здрави хора, с цел да съществуват тези заведения. Холандия на 10 млн. население има 100 лечебни заведения, ние на 7 млн. индивида имаме 350 ", сподели Поповски.

ГЕРБ последни разясниха в Народното събрание здравните тематики, като шефката на здравната комисия Даниела Дариткова разгласи предлагането на левицата за противоконституционно.

„ Учудвам се на отношението на сътрудниците, които не поддържаха концепцията за идната година да не се финансират новите
действия. В никакъв случай не разделяме типовете благосъстоятелност. Решихме идната година, с цел да се уточни националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира такива структури “, коментира тя.

Във връзка с предложенията на Българска социалистическа партия за криминализиране на реекспорта на медикаменти и пререгистриране на лечебните заведения от търговски сдружения в лечебни заведения Даниела Дариткова съобщи: „ Нямаме потребност от следващия опит за политическа приложимост на проблемите в опазването на здравето, които по този начин или другояче са безспорни “.

Дариткова счита, че първо би трябвало да се видят детайлите на предлагането на Българска социалистическа партия. " Винаги съм се въздържала от квалификации, само че преди няколко дни Корнелия Нинова самоуверено излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на страната те били предложили към този момент да отпадне действието на лечебните заведения за болнична помощ като търговски сдружения. Такова оферти нямаше и това може да бъде тествано “, изясни доктор Дариткова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР