Промени в мозъка, много сходни с тези, които се наблюдават

...
Промени в мозъка, много сходни с тези, които се наблюдават
Коментари Харесай

Мозъчните промени при тежък COVID са много сходни с тези при болестта на Алцхаймер

Промени в мозъка, доста сходни с тези, които се следят при пациенти с заболяването на Алцхаймер, са следени и при пациенти с COVID-19, съобщи Ройтерс, базирайки се изявления в платформата bioRxiv и препринт сървъра на The Lancet.

При хората, умряли от тежък COVID-19, също както при пациенти с Алцхаймер са били регистрирани едни и същи аномалии - струпване на тау-протеин в мозъчните кафези и необикновени количества от протеина бета-амилоид, който се натрупва в амилоидни плаки, са открили две изследвания.

Резултатите са от дребни проучвания в Колумбийския университет. Д-р Андрю Маркс и сътрудниците му са работили с мозъците на 10 пациенти с COVID-19 и са открили недостатъци в рианодиновите рецептори, които управляват прекосяването на калция в клетките.

При заболяването на Алцхаймер дефектни рианодинови рецептори способстват за струпване на тау-протеина в неврофибриларните възли. Те са многочислени и в мозъците на пациенти с COVID-19, означават създателите. Всички пациенти са били с най-тежката форма на COVID-19, показват те.

„ Ако се окаже, че сходни промени се появяват и при по-леко боледуване, това може да изясни " мозъчната мъгла ", която се свързва с дългия Коронавирус. Пациенти с тежък Коронавирус може да са с по-висок риск от поява на деменция след години, само че още е рано за такива заключения “,пише доктор Маркс.

Неговият съвет е: " Поставете си бустер. Ако се разболеете от COVID-19, може би няма да умрете, само че към момента не знаем доста за трайните резултати, които могат да се появят ".

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР