Глобалните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и половопредавани инфекции (ППИ)

...
Глобалните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и половопредавани инфекции (ППИ)
Коментари Харесай

СЗО отчита глобален ръст на половопредаваните инфекции и 2,5 млн. смъртни случая годишно

Глобалните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и половопредавани инфекции (ППИ) не престават да съставляват доста предизвикателство за публичното здраве, причинявайки 2,5 млн. смъртни случая всяка година, съгласно новия отчет на СЗО, оповестен под заглавие „ Прилагане на световните тактики на здравния бранш за ХИВ, вирусен хепатит и половопредавани инфекции, 2022–2030$, заяви пресслужбата на международната организация.

По последни данни ППИ нарастват в доста райони на света, като през 2022 година новите случаи на сифилис измежду възрастни в групата 15-49 година са се нараснали с над 1 млн. и общо за света са достигнали 8 млн., сочи анализът на специалистите. Неблагоприятни трендове се следят и при ХИВ и вирусен хепатит.

„ Увеличаването на заболеваемостта от сифилис поражда огромна угриженост “, разяснява генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус.

Експертите на СЗО сигнализират за растеж и при останалите три лечими ППИ – гонорея, хламидийна зараза и трихомониаза. На тях и на сифилиса се падат общо над 1 млн. случаи на инфекции на ден, сочат данните.

В отчета се отбелязва скок на сифилис при възрастни и майки (1,1 млн.) и обвързвания присъщ сифилис (523 случая на 100 000 живородени годишно) по време на пандемията от COVID-19. През 2022 година е имало 230 000 смъртни случая, свързани със сифилис, регистрира статистиката.

Новите данни също демонстрират нарастване на мултирезистентната гонорея. Към 2023 година от 87 страни, в които е извършено засилено наблюдаване на антимикробната устойчивост на гонореята, 9 страни оповестяват за нараснали равнища (с сред 5% и 40%) на устойчивост към цефтриаксон, последната одобрена линия на лекуване за гонорея. СЗО следи обстановката и актуализира своите рекомендации за лекуване за да се понижи разпространяването на този вид зараза.

През 2022 година са регистрирани към 1,2 млн. нови случая на хепатит B и близо 1 млн. нови случая на хепатит C. Приблизителният брой смъртни случаи от вирусен хепатит нараства от 1,1 млн през 2019 година на 1,3 млн. през 2022 година макар ефикасните принадлежности за предварителна защита, диагностика и лекуване, сочат анализите.

Малко по-оптимистична наподобява картината с ХИВ, показват специалистите. Новите ХИВ инфекции са намалели от 1,5 млн. през 2020 година на 1,3 млн. през 2022 година

Пет са основните групи от популацията, наранени най-значимо от ХИВ - мъже, които вършат секс с мъже (МСМ), хора, които си инжектират опиати, секс служащи, транссексуални лица и лица в затвори и други затворени среди. При тях равнището на разпространяване на ХИВ е доста по-високо в сравнение с в общата популация.

Приблизително 55% от новите ХИВ инфекции се срещат измежду хората от петте изброени групи и техните сътрудници. Смъртните случаи, свързани с ХИВ, не престават да са високи. През 2022 година е имало 630 000 смъртни случая, свързани с ХИВ, като 13% от тях са на деца под 15-годишна възраст, означават още от СЗО.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР