Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал Master of Art“ ще

...
Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал Master of Art“ ще
Коментари Харесай

Седмото издание на „Master of Art“ идва с най-доброто документално кино

Пролетното издание на 7-ия кино фестивал „ Master of Art “ ще бъде намерено на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „ Кърт Вонегът – неподвластен на времето “ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са надлежно кино „ Люмиер “ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде показан в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален роман, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

На 17 април в Дома на киното ще се състои международната премиера на документалния филм  „ Ерик Равилиус – замесен във войната "   – продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът споделя същинската история на един от най-великите британски художници на 20-ти век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните борби отпреди 80 години, неговото завещание като че ли потъва без диря. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, посредством непозната до момента персонална преписка, и включва изявленията със модерни именити актьори като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е актуалният Фокус Украйна, в границите на който ще бъдат показани 4 документални кино лентата, свързани с украинската просвета и изкуство. „ Мечтание по предишното: старинна музика в Украйна “ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални обичаи и грижите на хората към тези обичаи. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев идва в Украйна, с цел да преподава старинна музика и скоро схваща, че там съвсем не се свирят сходни творби. Но пък открива музиката на Украйна, нейните национални песни и вокалните литургии. „ Рози: филм-кабаре “ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са орисите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „ Дах Дотърс Бенд ”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 година, те употребяват своето изкуство като метод да реагират на събитията и да схванат суровата действителност на днешна Украйна с мъдрост и вяра. Политическо кабаре, което реализира своята магическа мощ, съчетавайки насладата от живота и ужасите на една разрушителна война.

„ Приказки за конче-играчка “  (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) споделя за Анатолий, някогашен антисъветски деятел, в този момент духовник и художник, живеещ в антична каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец.  „ Безкрайността съгласно Флориан “  (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) показва ренесансовите качества на един извънреден украински проектант, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев – портрет на постоянно творящия талант в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекост за теориите си и основаната от него писменост, посредством която се показва по-добре.

За първи път във филмотечно кино „ Одеон “ ще бъде показана тематичната програма  „ Италиански подем “ . В пет поредни дни от 11 до 15 април публиката може да наблюдава историята на италианския подем през филмите за  „ Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и Братя Карачи “ . Неслучайно е местоположението на тази стратегия, тъй като в непосредствена непосредственост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът желае да даде късмет на нейните ученици и бъдещи актьори да научат повече за тези гениални италиански създатели.

Фестивалът започва и поредицата  Master Of Memory , като тази година ще бъдат маркирани 15 години от гибелта на огромния български актьор  Константин Коцев . На 28 и 29 април при вход свободен в кино „ Одеон “ ще бъдат излъчени филмите  „ Случаят Пенлеве “  на реж. Георги Стоянов и  „ Гола съвест “  на реж. Милен Николов.

Сред останалите акценти на фестивала в категорията „ Изящни изкуства “ са холандският филм „ Моят Рембранд “ и немската продукция  „ Уфици от вътрешната страна “ , както и българските филми  „ Христо Берберов – портрет на един художник “  (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) и  „ Вибрации от душевността “  (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.) и основан във връзка 120-годишнината от рождението ѝ.

В музикалната селекция на фестивала е любопитният  „ Троянски джаз “,  разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз при започване на 60-те години на 20-ти век. Сред музикалните заглавия откриваме и  „ Малък Сачмо “  - филм за единствената щерка на Луис Армстронг, обречена на живот в мистериозност. За целия свят Луис Армстронг е иконична персона – знак на музикален талант. За Шарън той е бил просто „ баща “. Човекът зад неотразимата усмивка има своите стремежи, копнежи и обичани неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: за какво? Филмът „ Малък Сачмо “ разкрива за първи път тази история.

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още провокиралия възторг  „ Воев “  (реж. Биляна Кирилова),  „ Заветът на Борис Христов “  (реж. Борис Славчев), както и танцовите  „ Уязвим "  (реж. Коста Каракашян) и  Inner Bloom  на Стефани Ханджийска. В селекцията „ Съвременно изкуство “ срещаме още  „ Данте и въздушното перо “  (реж. Димитър Липовански),  „ Арката. Мечти за напреднали “  (реж. Владимир Цветанов, създател Евгения Атанасова),  „ Откъде - накъде българско изкуство “  (реж. Рада Якова),  „ Не се предавай “  (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде показан и филмът  „ Дебелянов и ангелите “  (реж. Десислава Шишманова).

Филмовият фестивал Master оf Art се организира от  7 до 30 април в София  в партньорство с Национален замък на културата и с поддръжката на Програма „ Култура “ на Столична община. Билетите за прожекциите в кино „ Люмиер “ са към този момент в продажба на касите на НДК и онлайн на За Дома на киното билети има на място и на siff.bg/bilet. Филмотечно кино „ Одеон “, Евросинема и Културен център „ G8 ” работят с продажба на билети единствено на място. За първи път домакини на фестивала са и от Френския институт в обновената зала „ Славейков “.

Пловдивското издание на фестивала е в периода  8-21 април в Lucky Дом на киното . Програма и билети могат да бъдат открити на място и онлайн.

Изданието във  Варна  се организира в рамките  7-28 април  във Фестивален и конгресен център – Варна. Програма и билети има на място и онлайн.

Мaster of Art в  Стара Загора (4-7 април)  се реализира в партньорство с „ Книжарница в куфар “ в залата на Регионална библиотека „ Захарий Княжевски “.

Снимки: Пресцентър НДК
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР