Културата е най-бързата и евтина инвестиция в много проблемни области.

...
Културата е най-бързата и евтина инвестиция в много проблемни области.
Коментари Харесай

Янина Танева: Културата е най-бързата и евтина инвестиция

Културата е най-бързата и евтина инвестиция в доста проблематични области. Инвестицията в просвета може да се отрази на психологичното здраве, на обществената изолираност, на районното развиване. Затова би трябвало да бъде надпартиен приоритет. Това сподели Янина Танева от " Фабрика за хрумвания " в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

Изследването е направено от " Алфа рисърч " и е по самодейност на " Фабрика за хрумвания " и Обсерваторията по стопанска система и просвета и е за достъпа до просвета и потреблението на културни артикули и събития през 2023 година То се прави за втора поредна година.

Данните демонстрират, че през миналата година 66% от българите не са посещавали концерти, 60% не са посещавали изложения и музеи, 63% не са посещавали спектакъл, 54% не са посещавали фестивали и събори. Намаляват и визитите на заведения с жива музика, означи Танева.

Най-достъпно остава визитата на исторически забележителности – над 60% от българите са посетили такива през 2023 година Позитивна наклонност се следи и при визитите в кината за сметка на гледането на филми у дома, добави Янина Танева.

Друга положителна наклонност е увеличението на четенето на книги. " 40% от хората въобще не четат, само че останалите 60% четат над 9 книги годишно ", уточни създателят на " Фабрика за хрумвания ".

По думите й достъпността до културни събития има доста измерения. Цената на билета е едно от тях, само че чисто географският достъп и неналичието на свободно време са основни фактори. " Има хора, които могат да си разрешат, само че нямат свободно време. Това са дейните хора сред 30 и 45 години – 43%. 25% нямат достъп до такива събития. Концентрацията на събития е в огромните регионални градове, безусловно в центровете им. Дори София няма децентрализирана стратегия отвън своя център, в кварталите, какво остава за другите градове ", разяснява Янина Танева.

Над 38% от българите не могат да си разрешат да посетят културно събитие по финансови аргументи. В съпоставяне с предходната година процентът е по-малък – тогава той е бил 54, напомни Танева.

Според основателите на изследването е належащо въвеждане на диференцирани цени на билетите за пенсионери и учащи, изключително в случаите, когато културните институции са с обществено финансиране. " Другото, за което настояваме, е културен паспорт – един тип ваучер за учащи на стойност от 100 лв. годишно да вземем за пример, който да разреши тези средства да се разпределят сред събития, които ученикът или студентът желае да посети ", съобщи основателят на " Фабрика за хрумвания ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР