Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Даниела Талева

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Даниела Талева
Коментари Харесай

Даниела Талева ще разследва сигналите срещу Борислав Сарафов

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) назначи Даниела Талева за проверяващ основния прокурор. Решението бе взето с шест глава " за ", нямаше срещу, написа Българска телеграфна агенция.

Членовете на колегията за повторно разискаха тематиката, откакто преди три месеца откриха несъгласие сред Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Според тях това беше спънка да вземат решение. Прокурорската гилдия изпрати мнение до Народното събрание. След това народните представители одобриха съответните корекции в закона по отношение на Механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, определен на инцидентен принцип, който ще проверява основния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли сред 22 съдии, които са утвърдени по новата процедура, призната с измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, пред медиите и в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Членът на Висш съдебен съвет Гергана Мутафова сподели, че не е ясно какво ще се случи с делата на Талева, които към момента са в ход. Според Мутафова те ще стартират през цялото време

Първата кореспонденция е по сигнал от 7 юни против тогавашния заместител основен прокурор и сегашен изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала шефът на пресцентъра на Прокуратурата ползва изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на фамилията на Сарафов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР