Прокуратурата в Пловдив е образувала досъдебни производства при 30% от

...
Прокуратурата в Пловдив е образувала досъдебни производства при 30% от
Коментари Харесай

185 жени са се оплакали от домашно насилие в Пловдив за 7 месеца, при 30% има данни за престъпление

Прокуратурата в Пловдив е образувала досъдебни производства при 30% от сигналите за домашно принуждение. От началото 2023г. до в този момент към локалното обвиняване са били докладвани 185 случая за малтретиране, зародило в изискванията на партньорска връзка или взаимно общуване. Само през юли сигналите са 23. По груби сметки можем да кажем, че през всеки работен ден до Районна прокуратура е бил уведомяване по един случай на домашно принуждение в града или региона.
Прочетете още
По всеки един от тях е била осъществена инспекция. Но при не при всеки са били открити задоволително доказателства за формиране на досъдебно произвеждане и покачване на обвиняване.

Става ясно още, че за цитирания интервал нито един мъж не се е оплакал, че е бил обект на домашно принуждение . Това надалеч не значи, че 100% от жертвите са дами. Малтретиране на мъже се случва в действителност, само че за жалост, докладването на сходни случаи до органи и институции към момента страда от обществена стигма. Същото събитие се следи и при тежки и систематични прояви на домашно принуждение – остават скрити зад вратите на дома.

Така от 185 сигнала имаме 62 проблема в дейна работна фаза . Останалите са завършили, защото не е намерено съществуване на осъществено закононарушение, показват по питане на TrafficNews от Прокуратурата. Неизяснена остава повода, заради която при 60 на 100 от сигналите не се е стигнало до произвеждане. Една от хипотезите е, че принуждение има, само че то е мъчно доказуемо и законът спъва повдигането на обвинявания. Именно заради тази причина бе извънредно време за промяна в Закона за отбрана от домашно принуждение /ЗЗДН/.

Другата догадка обаче – сигналите са подправени .

Фокус върху този вид корист бе подложен от някои специалисти и жители, до момента в който към момента се обсъждаха измененията в ЗЗДН. Това напълно обосновано разсъни терзание, защото обнародваните промени разшиха правата на жертвите. Узакони се обвиняване в домашно принуждение при съществуване на „ интимна връзка “ без общуване и брак. Това безспорно ще усили сигналите – както истинните, по този начин и погрешните.

При липса на точност в използването на ЗЗДН е допустимо да се озовем в патова състояние: почтен е в пандиза, принудител е на независимост. Тези двете хипотези са еднообразно рискови и още веднъж припомнят какъв брой значимо е да се работи уравновесено. Акцент би трябвало да се сложи върху разширение правата на жертвите, само че и върху по-строг надзор над институциите, които проверяват случаите още в началния им стадий.

Нещо, което бе пропуснато при случая „ Дебора “, и провокира гражданска война.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР