Прокуратурата трябва да се реформира институционално. Тогава нещата ще си

...
Прокуратурата трябва да се реформира институционално. Тогава нещата ще си
Коментари Харесай

Благовест Пунев: Прокуратурата трябва да се реформира институционално

Прокуратурата би трябвало да се реформира институционално. Тогава нещата ще си дойдат на мястото си. Така няма да съществуват съмненията, че се употребява за политически цели и че има търговия с въздействие сред прокуратурата и политическата власт и назад.
Това акцентира пред БНР Благовест Пунев, някогашен парламентарен арбитър, бил е арбитър във Върховния съд, някогашен зам.-председател на Върховния касационен съд, някогашен член на Висш съдебен съвет.

По думите му Прокуратурата е структурно построена пирамидално като строго йерархическа система. На върха е основният прокурор, който концентрира огромни пълномощия.

„ По мотив настояването на основния прокурор за пояснение от Конституционния съд за имунитета на президента, мнението на четирима от конституционните съдии е, че то е неприемливо, защото наличието на текста е ясно, а и прокуратурата няма отношение по процедурата за импийчмънт. Главният прокурор може да взе участие, в случай че се прекратят пълномощията на президента и има данни за осъществено закононарушение. ", добави Пунев.

" Във връзка с следствието на основния прокурор, това не може да стане, тъй като прокуратурата има монопола върху следствието и обвиняването. А като на върха на тази пирамида е основният прокурор, който подрежда осъществяването на следствието и привличането към наказателна отговорност, това е невероятно “, сподели още някогашният член на Висш съдебен съвет.

Благовест Пунев разясни, че поради решение на Конституционния съд от 2003 година процедурата по смяна на Конституцията е извънредно сложна.

„ Велико Народно заседание е мъчно реализируемо. От 2 до 5 месеца е интервалът за разискване на решение за въпросите, които ще бъдат предмет на неговата активност. С 2/3 болшинство от настоящото би трябвало да реши насрочване на избори за Велико народно събрание, което се насрочва от президента “, разясни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР