Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около

...
Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати производството срещу Стойчо Кацаров за закупуване на ковид тестовете

Прокуратурата е прекратила формираното досъдебно произвеждане за възможни нарушавания към пазаруването на бързи антигенни проби за COVID-19 за възпитаници, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 година в двете служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев. Той се свърза с редакцията ни и изпрати мнението на Прокуратурата за преустановяване на формираното досъдебно произвеждане.
Прочетете още
Припомняме, че през януари 2022 година КПКОНПИ откри нарушавания в процедурите по поръчка на щадящи проби за деца, направена от Министерството на здравеопазването. Според оценка на Антикорупционната комисия избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени. В резултат на това са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

 „ Установено е, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13.03.2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници “, написа в претекстовете на постановлението за преустановяване на формираното досъдебно произвеждане.

Според Кацаров оклеветяването му не е по простъпка, а е добре пресметната акция за дискредитирането му, инициирана от наранени от дейностите му политици, за това, че като министър е разкрил огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения.

„ Показах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия на която беше изключителната смъртност от COVID-19 ", написа още той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР